Bank-id

Bank-id är Sveriges vanligaste e-legitimation och används för att identifiera sig samt skriva under avtal digitalt.

Så fungerar Bank-id

Kopiera länk hit

Bank-id fungerar som en ID-handling, fast den är digital. Idag kan du logga in med Bank-id för att identifiera dig och skriva under hos tusentals företag och myndigheter online. Med Bank-id kan du som användare utföra ärenden och genomföra köp digitalt. Du kan även signera dokument och verifiera din identitet under till exempel ett telefonsamtal eller digitalt möte. 

Allt fler företag med digitala tjänster använder sig av Bank-id som en identifiering när man loggar in. Företagen har då ersatt användarnamn och lösenord med Bank-id för att öka säkerheten. Dessutom slipper du som kund skapa ett konto med lösenord. En säker lösning för alla parter.

Mobilt bank-id

Som privatperson är det vanligt att använda sig av mobilt bank-id. Vilket innebär att du använder säkerhetsappen Bank-id på din mobiltelefon eller surfplatta för att identifiera dig. I mobiltelefonen kan du logga in i appen med Bank-id som användare genom en säkerhetskod som du väljer när du skapar ditt Bank-id, med ansiktsigenkänning eller med fingeravtryck. 

Hur skaffar man BankID?

Kopiera länk hit

Du skaffar Bank-id direkt via din bank. När du skaffar Bank-id för första gången behövs en grundidentifiering. Det är för att det ska vara säkert och för att ingen ska kunna kapa din identitet. En grundidentifiering gör du genom att identifiera dig på ditt bankkontor. Om du har Bank-id sedan tidigare kan du beställa ytterligare ett via din internetbank.

För att få skaffa Bank-id måste du uppfylla följande krav:

  • Ha ett svenskt personnummer

  • Vara kund i någon av de banker som ger ut Bank-id

  • Identifiera dig med en godkänd svensk ID-handling

Åldersgränsen för att få skaffa Bank-id varierar beroende på bank. Men vanligtvis måste du ha fyllt 18 år. Är du minderårig kan du fortfarande skaffa Bank-id, men då är det vid godkännande av både banken och målsman.

Hur många BankID kan man ha?

Kopiera länk hit

Ett Bank-id är alltid kopplat till en specifik enhet. Behöver du använda Bank-id på flera enheter, till exempel en surfplatta och jobbtelefon så behöver du koppla upp Bank-id till respektive enhet. 

Det är din bank som bestämmer hur många Bank-id du kan ha. Vanligtvis har banken ett maxantal på tre stycken Bank-id, men det varierar beroende på bank.

Relaterade ord
Företag

Ett företag är en verksamhet för att sälja varor och tjänster.