Frågor och svar om lönekörning

Lön

Vad innebär meddelandet “Det hittades inte någon information för att kunna skapa ett lönebesked för anställd under angiven löneperiod.”?
Om du får denna notis i samband med att du skapar lönebesked i lönekörningen så kan det bero på följande:
1. Den anställde har ett så kallat nollschema i personalkortet och det saknas registreringar i kalendern.
2. Timlön eller månadslön är inte ifyllt på den anställde på personalkortet i personalregistret.
3. Det finns ett schema på den anställde men under Inställningar - Lön - Avtal för Arbetare/Tjänsteman allmänt har man Nej på inställningen Schematid automatiskt.

Jag har ändrat antal eller belopp på lönearten på den anställdes lönebesked i lönekörningen men bruttolönen uppdateras inte.
Uppgifterna som ändras direkt på lönebeskedet beräknas om först när ändringarna sparas.

Varför är avdraget högre än vad semesterdagen är värd?
Om den anställde har månadslön så räknar alltid löneart 225 månadslönen vid frånvarons tillfälle*lön per dag från företagsinställningarna.
Löneart 223 hämtar lön per dag från personalkortet om den anställde har procentregeln, annars räknar den månadslönen*sysselsättning från semester fliken*lön per dag* semestertillägg * faktor uttag.
Timavlönade får på löneart 22 värdet från lön per dag för semesterdagen från personalkortet. Löneart 2202 drar alltid bort timlönen som om att den anställde skulle ha arbetat.

Varför är det fel värde på semesterdagarna, tillägget eller avdraget?
Värdet hämtas enligt frågan ovan. Om du tycker det är fel så kontrollera följande:
1. Är företagsinställningarna för semester på respektive avtal korrekt inställda?
2. Har den anställde korrekt inställning på sitt personalkort i registret?
3. Har lönen eller schemat förändrats, som kan påverka?

Hur gör man en slutlön?
Man kan göra slutlönen på två sätt. Det ena är via en guide i programmet och det andra är manuellt.
Läs mer här:
Skapa slutlön via guide ‍
Skapa slutlön manuellt ‍

Kan jag skicka slutlönen med den anställdes sista lön?
Ja du kan skicka och betala ut ordinarie lönen och slutlönen samtidigt. Det viktigaste att tänka på är att den ordinarie lönen skapas innan slutlönen.

Kan man korrigera slutlönen?
Gör man slutlönen via guiden så finns det i steg 5 i guiden möjlighet att göra avdrag eller tillägg. Klicka på sista raden i steg 5 som heter Registrera tillägg/avdrag och gör ditt val.

Vad är bruttolön och vad är nettolön?
Bruttolön är lönen innan skatteavdrag, nettolön är lönen efter skatt.

Kan jag korrigera arbetsgivardeklarationen om den redan är inskickad?
Ja det går. Markera raden ute till vänster och välj Skapa om nere till höger. Den kommer då att uppdateras och hamna under Skapade. Skicka sedan in AGI på nytt genom att markera och välj Utför nere till höger.