Byta arbetstidsschema mitt i löneperiod

Lön

Om den anställde byter arbetstidsschema mitt i en löneperiod så behöver du ändra schemat inne på personalkortet och välja vilket datum schemat ska börja gälla från.

Du går via Register - Personal och klickar på den anställde som du ska byta schema på.

Inne på personalkortet klickar du på fliken Anställning, här ser du vilket schema den anställde har just nu.

Klicka på knappen Ändra schema, här väljer du datum då det nya schemat ska börja gälla samt vilket schema den anställde ska ha.
När du klickar på Lägg till så hamnar detta under historiken enligt bild. Du ser även tidigare scheman som den anställde haft.
Klicka Ok och stäng sedan fönstret via krysset uppe till höger och spara därefter dina ändringar av schemat för den anställde på personalkortet.

Obs!
Avvikelserna som är med på den aktuella lönekörningen i samband med byte av schema beräknas alltid på det schemat som gäller när avvikelsen skett.

Har du ändrat till ett nytt schema mitt i en löneperiod där även sysselsättningsgraden har ändrats så kommer det automatiskt att bli lönearten Månadslön del av när du skapar lönebeskedet för den anställde.  Programmet delar upp så att den anställde får rätt lön för de perioder som de olika sysselsättningsgraderna avser.

Ska schemat ändras från en tidigare period än den löneperiod du ska göra lön för så behöver du manuellt räkna ut hur mycket mer eller mindre lön den anställde ska ha fått. Sedan kan du korrigera detta på lönebeskedet med övrig bruttolön eller bruttolöneavdrag.

Här kan du läsa mer om hur du skapar nya arbetstidsscheman:
Skapa arbetstidsschema