Skapa verifikat

Bokföring

Arbetar du med Bokföring från kontoutdrag ‍ och transaktionen på banken inte tidigare finns registrerad i Fortnox kan du skapa ett nytt verifikat. Du klickar då på Skapa verifikat.

När du klickar påSkapa verifikatkommer du till en vy som ser ut så här:

Högst upp till höger finns en ruta som visar all information som banken skickat till Fortnox. Här kan du exempelvis se transaktionens belopp, betaldatum, vilket konto betalningen inkommit till samt vilka referenser banken har skickat med. Till vänster i vyn kan du skapa ditt verifikat.

Fortnox läser automatiskt in vilket datum transaktionen genomfördes på banken, vilken summa transaktionen var på, samt eventuell beskrivning av transaktionen som banken skickat med. Det du behöver göra är att välja vilket konto du vill bokföra transaktionen på. Om du vill har du möjlighet att ändra beskrivning, lägga till transaktionsinfo samt  projekt/kostnadsställe eller välja en annan verifikationsserie som verifikationen ska skapas i.

Om du behöver dela upp transaktionen på flera verifikationsrader klickar du på Lägg till rad, då kommer fler rader bli tillgängliga.

Du kan också koppla ett underlag till transaktionen genom att klicka på Koppla underlag. Då får du möjlighet att välja bland de underlag som finns i mappen “inbox.ver” eller ladda upp ett underlag direkt i vyn.

Om inte knappen Bokför längst ner till höger är grön så är det något som gör att verifikatet inte kan skapas. Håll din muspekare över Bokför-knappen så visas en text som förklarar vad som saknas/behöver korrigera