Börsindex

Börsindex visar utvecklingen av ett utvalt antal aktier, till exempel på en aktiemarknad eller i en viss bransch.

Börsindex visar aktiernas utveckling

Kopiera länk hit

Ibland säger man att börsen stiger eller sjunker och då menar man just att börsindexet för aktierna i ett speciellt index förändras. Med hjälp av ett börsindex kan du alltså mäta och förstå hur aktierna i en grupp utvecklas över tiden. Börsindex är medelvärdet för aktierna på en aktiemarknad eller en särskild bransch. Ett börsindex kan också innehålla ett urval av de mest omsatta aktierna på en aktiemarknad. Ett exempel är OMX Stockholm 30 som visar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen/Nasdaq OMX Nordic. Går aktierna bra i majoriteten av bolagen går börsindex upp, och går aktierna i majoriteten av bolagen dåligt går börsindex ner. Aktieindex, eller kort och gott börsen, är synonymer till börsindex.

Genom att följa börsindex kan investerare mäta och jämföra aktiemarknaden och bedöma bolagens ekonomiska situation. Det är ett sätt att mäta den ekonomiska styrkan på en aktiemarknad, i en bransch eller på marknadssegment.

Stora börsindex

Kopiera länk hit

Standard & Poor's 500 (S&P 500) är ett börsindex över stora börsnoterade aktiebolag noterade på New York Stock Exchange (NYSE) och National Association of Securities Dealers (NASDAQ) i USA. Andra stora börsindex är DAX i Tyskland, CAC 40 i Frankrike, Euro STOXX 50-index i Europa, Nikkei 225 i Japan samt NASDAQ Composite och Dow Jones Industrial Average i USA.

Hur räknas börsindex fram?

Kopiera länk hit

För att räkna fram börsindex adderas kursen för varje aktie i indexet. Summan divideras sedan med antal bolag som ingår i indexet. Många börsindex är marknadsviktade eller kapitalviktade. Bolagen i indexet viktas då i förhållande till sina börsvärde. OMX Stockholm 30 ett exempel på ett kapitalviktat index. Ett börsindex kan också vara prisviktat och då får dyra aktier en större vikt i indexet. I ett likaviktat index vägs alla aktier på samma sätt, oberoende av bolagens storlek eller vad aktierna kostar. Ofta sätts referens- och startpunkten till 100.

Lär dig mer om att driva företag

Kopiera länk hit

Som företagare har du en del att hålla reda på. Vi har sammanställt en guide om att driva företag och samlat de vanligaste frågorna som du kan stöta på i din vardag.