Kom igång med Fortnox Bokföring

Här hjälper vi dig att komma igång snabbt och smidigt med Fortnox Bokföring. Steg för steg går vi igenom de viktigaste inställningarna.

Se våra filmer: Kom igång med Fortnox Bokföring

Checklista

1. Tilldela programlicens och behörigheter under Administrera användare som du hittar under ditt företagsnamn uppe till höger.

2. Fyll i dina Företagsuppgifter under ditt företagsnamn uppe till höger.

3. Skapa räkenskapsår genom att klicka på kalendern uppe till höger.

4. Gör inställningar för bankkonton under Register - Bankkonton.

5. Gör övriga aktuella inställningar, bl.a Förvalda konton och Verifikationsserier, för bokföring under kugghjulet uppe till höger.

6. Lägg till leverantörer under Register - Leverantörer.

7. Nu kan du skapa verifikationer eller leverantörsfakturor.

1. Ge behörighet till användare

Det första du behöver göra är att tilldela licens och ge behörigheter till den/de användare som ska ha tillgång till programmet. För att göra detta måste du vara systemadministratör.
Klicka på ditt företagsnamn uppe till höger och sedan på Administrera användare. Här tilldelar du programlicenser och ger behörigheter.

Läs mer här: Behörigheter i Fortnox Bokföring

2. Fyll i viktiga inställningar

Företagsuppgifter

Börja med att klicka på ditt företagsnamn uppe i högra hörnet och välj Företagsuppgifter.

Här anger du bl.a företagets kontaktuppgifter och skatteuppgifter. Genom att skriva in ditt organisationsnummer och klicka på enter så hämtas dina adressuppgifter från Bolagsverkets register och du behöver inte fylla i informationen manuellt.
Det är även här du laddar upp företagets logotyp.
Läs mer här: Logotyp

Avsluta med att Spara.

Skapa räkenskapsår

Nästa steg är att lägga upp ett räkenskapsår. Ett räkenskapsår måste finnas för att du ska kunna bokföra samt registrera dina leverantörsfakturor som betalda. Klicka på kalendern uppe till höger och välj Skapa nytt / redigera / radera år.
Läs mer här: Räkenskapsår

Har du tidigare haft din bokföring i ett annat program, då kan du få in bokföringen i Fortnox genom att importera SIE-filer.
Läs mer här: Importera SIE-fil

Övriga inställningar du bör gå igenom

Inställningarna hittar du under kugghjulet längst upp till höger.

Bankinställningar
Lägg in dina bankkonton under Register - Bankkonton. De används bland annat till din koppling mot banken, på dina kundfakturor eller vid utbetalning av leverantörsfakturor eller löner.
Läs mer här: Bankinställningar

Förvalda konton
Gå igenom vilka bokföringskonton du vill använda för olika transaktionstyper, under Inställningar - Bokföring - Förvalda konton. Det finns redan ett antal standardkonton upplagda, men här kan du ändra. Läs mer här: Förvalda konton

Nummerserie
Under Inställningar - Leverantörsfakturor - Nummerserie och OCR kan du välja startnummer för fakturor, om du exempelvis inte vill att din första faktura ska få nummer 1.
Läs mer här: Nummerserie

Snabbtexter
Om du ofta använder dig av samma verifikationsbeskrivning och transaktionsinformation på dina verifikationer så kan det vara en fördel att lägga in dem som snabbtexter, det gör du under Inställningar - Bokföring - Snabbtexter.
Läs mer här: Snabbtexter

Verifikationsserier
Avslutningsvis bör du använda dig av olika verifikationsserier för att kunna strukturera din bokföring på ett bra sätt.
Läs mer här: Verifikationsserier

3. Lägg till leverantörer

När du är klar med inställningarna är det dags att lägga in uppgifter om dina leverantörer i leverantörsregistret. Om du har ett befintligt leverantörsregister kan du importera det själv i Fortnox, vill du lägga in dem manuellt så går du till Register - Leverantörer. Klicka på Skapa ny och lägg in alla uppgifter du har om leverantören.

Läs mer här:
Importera leverantörsregister
Leverantörsregister

4. Skapa verifikation

Nu är det dags att börja bokföra. Alla bokförda verifikationer listas under Verifikationer - Lista som du kommer till om du klickar på Bokföring i huvudmenyn.
Klicka på Skapa ny för att registrera en ny verifikation.
Läs mer här: Skapa verifikation

5. Skapa leverantörsfaktura

När du ska registrera leverantörsfakturor klickar du istället på Leverantörsfakturor i huvudmenyn. Du kommer då direkt till listan över dina sparade fakturor som har olika färg beroende på vilken status de har. Precis som när du ska skapa en ny verifikation så klickar du på Skapa ny till höger ovanför listan.
Läs mer här: Skapa leverantörsfaktura.

Utbildning

Du vet väl att du även kan gå utbildningar hos oss på Fortnox för att lära dig nya program eller funktioner? För att läsa mer om utbildningar i Bokföring, klicka på nedanstående länkar:

Klassrumsutbildningar:
Arbeta i Fortnox Bokföring steg 1
Arbeta i Fortnox Bokföring steg 2

Webbutbildningar:
Bokföring - Kom igång
Arbeta digitalt