Fortnox Användarstöd

E-faktura ordlista

 I den här ordlistan förklarar vi e-faktura och dess begrepp närmare. 

 
EDI-adress

Den här benämningen finns ofta med på formulär som leverantörer eller kunder skickar till dig för att kunna skapa en e-faktura koppling. EDI-adressen är ditt organisationsnummer om du inte har köpt ett giltigt GLN nummer.

 

GLN

GLN står för Global Location Number och är en elektronisk adress. Ett GLN nummer används för att styra fakturor till rätt mottagare. Det används oftast inom större företag med flera olika avdelningar då varje avdelning exempelvis kan ha ett unikt GLN nummer. För att ta emot e-fakturor i Fortnox behöver du inte ha ett GLN nummer utan det räcker med ditt organisationsnummer. Det finns däremot andra mottagare som har ett GLN nummer och därför kan du behöva uppge deras GLN nummer på din kunds kundkort i Fortnox. 

Skulle du behöva ett GLN nummer kan du läsa mer om hur man skapar och köper ett sådant på Gs1's webbplats.Kommunikationsprotokoll/ Kommunikationssätt

Detta är benämningar som ofta visas på formulär som kunder eller leverantörer skickar till dig för att aktivera en e-faktura koppling. Får du frågan angående kommunikationsprotokoll eller kommunikationssätt när du ska fylla i ett formulär så rekommenderar vi dig att uppge FTP (File Transfer Protocol).

 
Mottagande filformat

Skulle du bli ombedd att uppge ett format som du ska ta emot e-fakturan i skulle vi rekommendera dig att uppge Svefaktura. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar.

 
Svefaktura

Svefaktura är ett format för e-faktura som används i Sverige. Olika länder har oftast olika nationella standarder/format. 

 Filformat E-faktura

Det finns olika format när du skickar eller tar emot e-faktura. I Fortnox behöver du inte tänka på vilket format som du ska skicka eller ta emot fakturan i. Skulle du däremot bli ombedd att uppge ett format så skulle vi rekommendera Svefaktura inom Sverige. Har du exempelvis läst om PEPPOL och ska skicka fakturor till offentliga myndigheter eller till utlandet så väljer vi automatiskt det formatet åt dig. Det är ingenting som du behöver fundera på när du skickar fakturan. Det finns däremot två format som vi inte stödjer och dessa är ESAP 20 och EDI order.

 Faktura via samarbetspartner

Skulle du bli ombedd att uppge en samarbetspartner som fakturan ska gå via när du använder Fortnox så ska du välja CrediFlow. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar. Faktura via samarbetspartner är samma sak som VAN - operatör/leverantör.

 VAN-leverantör/operatör

Förkortningen VAN står för Value Added Network och VAN-leverantören/operatören är det företag som erbjuder tjänster för att distribuera fakturan. Använder du Fortnox är din VAN-operatör CrediFlow.

 Överföringsidentitet i UNB

Skulle du bli ombedd att uppge din överföringsidentitet eller UNB så uppger du ditt organisationsnummer. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar.

 Parts identitet i NAD

Skulle du bli ombedd att uppge din parts identitet i NAD, uppger du ditt organisationsnummer. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar.

 Applikationsfrågor part 1

Om du skulle bli ombedd att ange kontaktuppgifter för applikationsfrågor för part 1 i ett formulär ska du ange dina egna kontaktuppgifter. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar.

 Kommunikationsfrågor part 1

Om du skulle bli ombedd att ange uppgifter gällande kommunikationsfrågor i ett formulär så ska du ange CrediFlows kontaktuppgifter. Denna informationen behöver du enbart uppge i samband med formulär för manuella sammankopplingar.