Ta emot e-faktura

Här beskriver vi hur du gör för att börja ta emot e-fakturor från dina leverantörer. En e-faktura skickas direkt från leverantören till ditt Fortnox-program. Först behöver du aktivera stöd för e-faktura i Fortnox.
Läs mer här: Aktivera e-faktura

Bjud in alla dina leverantörer

Vill du skicka en inbjudan till alla dina leverantörer på en och samma gång, behöver du fylla i organisationsnummer och leverantörens e-postadress för samtliga leverantörer i ert register.
Du utför sedan följande steg:
Gå till Register - Leverantörer. Här är listan med alla dina leverantörer. Klicka längst upp på Inbjudan e-faktura.

Klicka på Ja, så skickas det från systemet ut en inbjudan till dina leverantörer.
När inbjudan är skickad så ser du två olika symboler längst ut till höger i leverantörslistan.

Symbolen med två pilar betyder att du nu har en aktiv koppling med din leverantör och att denne kan börja skicka e-faktura till dig.

Varningstriangeln betyder att du har skickat in inbjudan men din leverantör har inte svarat på den ännu.

Skickar du en massinbjudan där organisationsnummer eller e-post saknas på en eller flera leverantörer, kommer inbjudan inte att gå iväg till någon av dina leverantörer.
I de fall du inte har organisationsnummer och e-postadress till samtliga leverantörer, behöver du istället skicka enskilda inbjudningar till dina leverantörer. Se “Bjud in enskild leverantör” nedan.

Bjud in enskild leverantör

Klicka på Register uppe till höger i programmet, och välj Leverantörer. Därefter väljer du den leverantör som du vill ta emot e-faktura ifrån. Inne på leverantören klickar du på ikonen för e-faktura.

För att kunna göra en sökning i vårt register över leverantörer som har möjlighet att skicka e-faktura måste du fylla i något av de fyra översta fälten. Har du redan fyllt i organisationsnummer på leverantören så görs sökningen på det. Du kan också söka på företagsnamn, VAT-nummer eller leverantörens GLN-nummer.

Du kan få två olika svar på din sökning:

1. Leverantören visas i listan. Har leverantören fler företag med samma organisationsnummer så visas alla företagen i listan. Har du en mailadress registrerad på din leverantör så visas den här, och du kan skicka inbjudan. Ett mail skickas till din leverantör, med information om att du gärna vill ta emot e-faktura, och vilka fördelar som finns med ett sådant arbetssätt. Leverantören kan sedan göra nödvändiga inställningar för ditt företag i sitt system.
  2. Om inget sökresultat visas så finns inga uppgifter i vårt register om denna leverantör. Du kan välja att manuellt göra sammankopplingen. När du har fyllt i uppgifterna så klickar du på skicka för att inbjudan ska gå iväg till leverantören.

Leverantörer som inte bjudits in än

När du har aktiverat e-faktura under dina inställningar så kan du inne på en leverantör i registret, eller när du skapar en leverantörsfaktura, få ett meddelande om att din leverantör har möjlighet att skicka e-faktura till dig. Detta betyder att leverantören finns i vårt register och du kan direkt i denna vy skicka en inbjudan.
I detta fält för e-post är det leverantörens e-post som ska fyllas i.

Alla e-fakturor som kommer in ser du sedan under Leverantörsfakturor - Inkomna fakturor.

Vad leverantörer kan tänkas efterfråga när du sätter upp e-faktura

* Välj ett format: Svefaktura 1.0
* Välj tekniskt kuvert: SBDH - ja
* Mottagare : Crediflow
* Välj party och endpoint identifierare: Svenskt organisationsnummer
* PEPPOL-ID: Inaktuellt när man tar emot
* Protokoll: Levereras ut till mottagarens server
* Kommunikation: Tar emot faktura via servicebyrå eller annan VAN: Crediflow
* Kommunikation i test: Här spelar ingen roll vad som läggs in här för mejladress
* Övrigt: Lämnas tomt

Läs mer här:
Hantera inkomna fakturor