Kom igång med Länsförsäkringar Bank

Lägg upp bankkonto

För att skapa ett bankkonto väljer du Skapa ny under Register - Bankkonton där du börjar med att välja en benämning på ditt bankkonto för att i Fortnox hålla reda på vilket bankkonto som används för vad. Därefter fyller du i Länsförsäkringar Bank, detta styr bland annat vilka betalfiler som Fortnox skall använda sig av för din bank. Vill du läsa mer om Bankkontoregistret, klicka här.

Skapa leverantörsbetalningar

Du väljer ut vilka leverantörsfakturor du vill betala i fliken Leverantörsfakturor genom att markera dem i listan och klicka på knappen betalfil som du finner längst ner till höger.

När du klickat på betalfil kommer du vidare till nästa steg där du får en sammanfattning av de leverantörsfakturor som kommer att ingå i din betalfil med möjlighet att justera datumet och beloppet på respektive faktura. För att skapa filen klickar du på Skapa LB-fil längst ner till höger på sidan.
Filen/filerna laddas ner och du får en bekräftelse samt en direktlänk till en rapport över transaktionerna som är med i filen. Denna kan du även hitta i efterhand under Behandla betalfiler. Filen som du fått nedladdad, laddar du sedan upp på din internetbank.

Skulle det vara så att banken av någon anledning inte kan genomföra de betalningar du laddat upp kan du behöva ta ut en ny justerad fil. För att kunna ta ut en fil på nytt går du till fliken Leverantörsfakturor och klickar på Behandla betalfiler. Här väljer du att återställa önskade betalningar.
Obs! När du återställer en betalning i Fortnox påverkas inte filen på banken. Om betalningsuppdraget finns hos banken måste det makuleras även där om betalningen inte ska genomföras.

Återrapportering av registrerade utbetalningar av leverantörsfakturor

När banken på betaldatum genomfört betalningen av dina leverantörsfakturor kan du enkelt registrera betalningen och bokföra den i Fortnox. Vill du läsa mer om hur du bokför/hanterar transaktionerna, se Registrera betalda leverantörsfakturor.

Registrera inbetalningar av kundfakturor

När banken registrerat en inbetalning från din kund kan du enkelt bokföra den i Fortnox. Vill du läsa mer om hur du bokför/hanterar transaktionerna, se Registrera betalda kundfakturor.