Användarstöd
Kom igång med Skatt
- Fortnox Bokföring
- Fortnox Fakturering
- Faktura- & betaltjänster
-
Fortnox Lön
Systemdokumentation › Ny i Lön › Arbetsgivarintyg › Lön Personlig › Lön Mini › Lönekörning › Attest › Personal › Semesterhantering › Kalendarium › Inställningar › Arbetsgivaravgift och arbetsgivardeklaration › Bokföringsunderlag › Import & Export › Lönearter och beräkningar › Fora › Collectum › Korrekt skatteavdrag › Rapporter › Statistikrapportering › Övrigt › Frågor & svar Fortnox Lön › Avtal › Checklistor i Fortnox Lön ›
- Fortnox Offert & Order
- Fortnox Digital byrå
- Fortnox Tid
- Kvitto & Resa
- Fortnox Lager
- Fortnox Anläggningsregister
- Fortnox Arkivplats
- Fortnox Autogiro
- Fortnox Bolagshanterare
- Fortnox Klienthanterare
- Fortnox Skolstöd
- Mitt abonnemang och avtal
- Fortnox Administration
- Bankkopplingar
- Kopplingar och blanketter
- FAQ - Vanligaste frågorna
- Felsökningsguider
- Kom igång-guider
- Kontantmetoden i Fortnox
- Nyheter i Fortnox
- Fortnox Ordlista
- Fortnox Tips & Trix
- Fortnox Resa
- Webbläsare
- Byt till Fortnox
- Fortnox Kvitto & Utlägg
- Fortnox Lagerbolag
- Fortnox Enskild firma
- Fortnox Bokslut & Skatt
- Fortnox Företagsbrevlåda
Här hjälper vi dig som konsult att komma igång snabbt och smidigt med Skatt i Fortnox Bokslut & Skatt. För att kunna arbeta i Bokslut & Skatt med era kunder så behöver varje konsult en programlicens för Digital byrå.
Steg för steg går vi igenom de viktigaste delarna och hur du använder dem.
Skatt
Det första du måste göra är att välja ett räkenskapsår som du önskar inkomstdeklarera för. Ute till vänster ser du de räkenskapsår som är avslutade och som du kan deklarera för. Efter att du har valt ett räkenskapsår (om det bara finns ett avslutat räkenskapsår så behöver du inte välja något aktivt) så kan du sedan välja en Deklaration.
Huvudblankett
Efter att du har valt ett räkenskapsår så klickar du på rutan +Huvudblankett för att där välja vilken typ av inkomstdeklaration du önskar göra.
I dagsläget stödjer Fortnox Bokslut och skatt följande Deklarationer:
- INK2 (Deklaration för aktiebolag och ekonomiska föreningar, till exempel bostadsrättsföreningar)
- INK3 (Deklaration för ideella föreningar, stiftelser m.m.)
- INK4 (Deklaration för handelsbolag)
- NE-Blankett (Blankett för dig som har näringsverksamhet med lite större omfattning)
Efter att du har gjort ditt val väljer du Skapa blankett och statusen på inkomstdeklarationen blir per automatik Ej påbörjad och du kan där ändra status på ert arbete.
Den skapade deklarationen synkar över kontosaldon som finns i Bokslut och skatt per automatik. Utöver det så behöver du fylla i övrig information i form av t ex datum och adress. Om du önskar dela upp belopp på flera rutor så går det bra att göra det manuellt i den skapade inkomstdeklarationen.
I inkomstdeklarationen visas vilka värden som är beräknade per automatik av programmet, vilka fält som är editerbara och vilka som manuellt har ändrats. Det är också möjligt att kunna återställa sådana fält. Med färg visas vad som gäller för de olika fälten.
Varje förändrat fält läggs till på höger sida. För att återställa ett fält till som det ursprungligen såg ut, används symbolen till höger om fältförändringen.
Genom att klicka på plustecknet (den orangea knappen) nere till höger på bildskärmen så kan du välja ex Kontolista, Bokslut eller Årsredovisning för att få fram en mindre förhandsvisning till höger. På så vis kan du arbeta med inkomstdeklarationen samtidigt som du har kontolistan/bokslutet/årsredovisningen synlig.
Lämna in digitalt
När inkomstdeklarationen är korrekt ifylld och klar så kan du ladda ner den på er dator via knappvalet Ladda ner. Om du önskar lämna in inkomstdeklarationen digitalt så väljer du först Hämta SRU. Då laddas det ner en zipfil till er dator. Öppna zipfilen och dra ut de två filerna i den och lägg dem på exempelvis skrivbordet. Sedan klickar du på Skatteverkets filöverföringstjänst och blir då slussad till deras sida för filöverföring. Efter att du har loggat in så laddar du upp de två filerna som låg i zipfilen.
Om du önskar radera en blankett så håller du musen över blanketten för att sedan klicka på soptunnan som då blir synlig.
Underblankett
När du har valt en Huvudblankett så kommer valet upp att välja +Underblankett. Det skapar också möjlighet till att ladda upp underlag.
I dagsläget har vi stöd för nedan Underblanketter:
- K10 Blankett (Blankett för dig som är delägare i ett fåmansbolag, används för att deklarera utdelning och försäljning av aktier i fåmansbolag)
- N3A Blankett (Blankett för dig som är delägare i ett handelsbolag)
- NE Blankett (Blankett för dig som har näringsverksamhet med lite större omfattning)
- N3B Blankett (Blankett för dig som är delägare i ett handelsbolag (juridisk person))
Klicka i den blankett du önskar skapa och välj sedan Skapa blankett. Du fyller i de fält som är aktuella för bolaget och när du anser att blanketten är korrekt så gör du enligt samma rutin som Deklarationen för att lämna in den digitalt.
Det går att skapa flera Underblanketter till en Huvudblankett.
När du har lämnat in räkenskapsårets inkomstdeklaration så kan du ändra status till Klar under räkenskapsårets datumintervall.
Grattis! Det var det sista steget i bolagets Årsredovisning och du är nu färdig!