Faktura med rotavdrag eller grönt avdrag i Fortnox app

För att skapa en faktura med rotavdrag eller grönt avdrag i appen behöver du först aktivera husarbete på webben.

Skapa faktura

1. Välj fakturatyp
När du klickat på plustecknet och sedan valt Skapa faktura så visas dessa alternativ.

2. Välj en fakturamottagare
När du har valt fakturatyp Rot-faktura eller Grön faktura kommer endast kunder med kundtyp Privatperson att visas i listan av fakturamottagare.

3. Lägg till innehåll - typ av husarbete
När du lägger till innehåll på en faktura med rot- eller grönt avdrag behöver du ange en typ av husarbete på innehållet som du adderar. De tjänster som du adderar på fakturan kommer att markeras som arbetskostnader i filen till skatteverket såvida du inte valt typ av husarbete Övrig kostnad eller Ej husarbete. Samma sak gäller för varor som du adderar, skillnaden här är att de istället markeras som materialkostnader i filen till skatteverket. För varje fakturatyp visas olika typer av husarbete. På en rot-faktura visas enbart rot-tjänster som typ av husarbete enligt bilden nedan.

4. Uppgifter till Skatteverket
När du skapar en faktura av karaktären rot eller grönt kommer du få upp ytterligare en sida i flödet när du klickar på Gå vidare. Informationen som visas på denna sida skiljer sig åt beroende på fakturatyp. För en faktura med rot- eller grönt avdrag kommer du få upp informationen som visas på den högra bilden nedan. På fakturan kan du justera skattereduktionen samt fördela den på flera personer. Det går även att ange information om var jobbet har utförts samt justera timmarna som ska rapporteras in till Skatteverket. Lägger du till ytterligare en ansökande på fakturan kommer skattereduktionen automatiskt fördelas 50/50 på respektive person.

5. Skicka fakturan
När du är klar med din faktura kan du förhandsgranska och skicka iväg den. Här ser du även att skattereduktionen visas i sammanställningen.

QR-koder för att ladda ner appen

Öppna mobilkameran och håll över QR-koden för att ladda ner appen.

App Store Google Play
appstore-fortnox-app.jpg play-fortnox-app.jpg