Faktura med rutavdrag i Fortnox app

För att skapa en faktura med rut-avdrag behöver du först aktivera husarbete på webben.

Skapa rut-fakturor i appen

1. Välj fakturatyp

När du klickat på plustecknet och sedan Skapa faktura väljer du alternativet rut-faktura.

2. Välj en fakturamottagare
När du har valt fakturatyp rut kommer endast kunder med kundtyp Privatperson att visas i listan av fakturamottagare.

3. Lägg till innehåll - typ av husarbete
När du lägger till innehåll på en faktura med rutavdrag behöver du ange en typ av husarbete på innehållet som du adderar. De tjänster som du adderar på fakturan kommer att markeras som arbetskostnader i filen till skatteverket såvida du inte valt typ av husarbete Övrig kostnad eller Ej husarbete.
Samma sak gäller för varor som du adderar, skillnaden här är att de istället markeras som materialkostnader i filen till Skatteverket. Har du lagt till ett innehåll på fakturan och valt en typ av husarbete som beräknas enligt schablon kommer du inte att kunna kombinera detta med andra varor eller tjänster som beräknas traditionellt. Du kommer inte heller att kunna lägga till en rad med typ av husarbete Ej husarbete på en faktura med rut-tjänster som beräknas enligt schablon.

4. Uppgifter till Skatteverket
När du skapar en faktura med rutavdrag kommer du få upp ytterligare en sida i flödet när du klickar på Gå vidare. För en rut-faktura kommer du här se aktuell skattereduktion på fakturan och du kan även lägga till fler ansökande. Lägger du till ytterligare en ansökande fördelas skattereduktionen automatiskt 50/50 mellan personerna. Denna kan du sedan justera vid behov. På en faktura med enbart tjänster som beräknas enligt schablon behöver du inte ange några timmar som ska rapporteras in till Skatteverket, vilket du behöver på en faktura med traditionella tjänster. Se skillnaderna på bilderna nedan:

5. Skicka fakturan
När du är klar med din faktura kan du förhandsgranska och skicka iväg den. Här ser du även att skattereduktionen visas i sammanställningen.

QR-koder för att ladda ner appen

Öppna mobilkameran och håll över QR-koden för att ladda ner appen.

App Store Google Play
appstore-fortnox-app.jpg play-fortnox-app.jpg