Nyheter 2021

Fortnox program

Avveckling av stöd för Internet Explorer 11
Från den 24 maj kan du inte logga in i Fortnox med hjälp av webbläsaren Internet Explorer 11. Vi kommer att avveckla stödet för Internet Explorer 11 i vår plattform i samband med att Microsoft slutar stödja denna. Om du använder den rekommenderar vi att du i god tid byter till en annan webbläsare, förslagsvis Google Chrome eller den nya versionen av Microsoft Edge.

Fortnox faktura- och betaltjänster

Fakturaservice utan påminnelser
Påminnelsehanteringen i Fortnox Finans har blivit mer flexibel och nu kan du välja vilka kunder du vill skicka ut automatiska påminnelser till. Det går att göra både på en övergripande nivå samt för kund för kund.

Min Faktura
Fakturaportalen Min Faktura har uppgraderats och har nu blivit mer användarvänlig. Där kan mottagaren hantera fakturorna från Fakturaservice, Påminnelseservice och Fakturaköp och där finns bland annat möjlighet att bestrida, kontakta leverantören, se status eller begära förlängning. Portalen nås på minfaktura.fortnox.se genom att logga in med BankID eller OCR och postnr.

Fortnox faktura- och betaltjänster

Betalningar direkt via Fortnox
Med betalningar direkt via Fortnox - utan att gå via banken, kan du välja vad som ska betalas och signera med BankID så sköter vi resten. Du slipper all administration kring betalningen, när utbetalningen genomförts registrerar och bokför vi fakturan som betald åt dig!
Läs mer här: Kom igång med att betala direkt via Fortnox

Fortnox Fakturering

Bjud in kunder till e-faktura
Nu finns det en guide i ditt kundregister som du kan använda för att enklare komma igång med e-fakturor till dina kunder. I denna guide kan man bland annat aktivera flera e-fakturakopplingar och bjuda in flera kunder till e-faktura genom ett par klick.
Läs mer om hur det fungerar här: Bjud in dina kunder till e-faktura

Acceptera mottagna e-fakturförfrågningar från kunder
Nu kan du även från ditt kundregister acceptera mottagna e-fakturaförfrågningar från flera kunder på en och samma gång. Går du in i kundregistret under e-fakturaförfrågningar och fliken mottagna så ser du alla mottagna förfrågningar som du har fått. Här kan du acceptera inbjudan från de kunder som du önskar att skicka e-fakturor till.
Läs mer om hur det fungerar här: Acceptera förfrågningar om e-faktura

Fortnox app

Artikelregister i appen
Nu kan du i Fortnox app skapa artiklar via artikellistan. Här kan du även redigera befintliga artiklar i appen om du t.ex. skulle vilja uppdatera ett pris eller en enhet.
Läs mer om hur det fungerar här: Artikelregister i Fortnox app

Flera momstyper i appen
Nu finns det även möjlighet att skapa fakturor med olika momstyper i appen. Har du en momstyp inlagd på en kund i kommer den att hämtas in i appen. Det finns även möjlighet att justera momstyp på en kund i appen.
Läs mer om hur det fungerar här: Skapa faktura med annan momstyp

Rot-, rut- och grönt avdrag i appen
Skapa rot-, rut- och gröna fakturor i appen. Har du aktiverat Husarbete under Inställningar kan du nu skapa fakturor med husarbete i app. Hantering av fil för ansökan om skattereduktion samt inlämning och återrapportering sker fortsatt på webben.
Läs mer om hur det fungerar med rot/gröna fakturor här och med rut-fakturor här.

Fortnox Fakturering

Förvalda mallar på kundkortet
Ordningen bland dokumenttyper har uppdaterats under förvalda mallar på kundkortet. Nu visas dokumenttyperna i följande ordning, faktura, order, offert, kontantfaktura. Denna ändring har gjorts för att motsvara samma ordning som finns under e-dokument.

Skapa kreditfaktura från befintlig debetfaktura
När man skapar en kreditfaktura från en befintlig debetfaktura är det inte längre möjligt att byta kund på detta dokument. Detta har gjorts för att undvika felaktigheter mellan relaterade debet- och kreditfakturor.

Fortnox Lön

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter
Stöd för tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för anställda i åldrarna 19-23 år på ersättningar upp till 25 000 kr per månad. Förslaget har har tidigarelagts från 1 april till 1 januari och lagändringen träder i kraft den 6 februari. Det innebär att under hela år 2021 kan arbetsgivare få nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda som är födda åren 1998-2002. Underlag som skapas från och med 4 februari i Fortnox Lön innehåller denna ändring men ska inte redovisas hos Skatteverket förrän efter 6 februari när lagen har trätt i kraft.

Collectum ITP1 - Ny rapporteringsrutin
Ny rapporteringsrutin för nya medarbetare som tillhör ITP1. Den 11 februari 2021 blir avtalad lön en ny del av rapporteringen av nya medarbetare som tillhör ITP1. Från och med detta datum ska både den avtalade månadslönen och den utbetalda bruttolönen anges för anställda som anmäls in till ITP1. Den avtalade lönen ska bara anges vid inträdet.
Filer som skapas i Fortnox Lön fram till och med 10 februari innehåller inte avtalad lön vid nyanmälan av ITP1 och kommer godkännas hos Collectum till och med 10 februari.
Filer som skapas i Fortnox Lön från och med 11 februari kommer innehålla avtalad lön vid nyanmälan av ITP1 och godkänns hos Collectum från detta datum.

Fortnox Lön mini

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter
Stöd för tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för anställda i åldrarna 19-23 år på ersättningar upp till 25 000 kr per månad. Förslaget har har tidigarelagts från 1 april till 1 januari och lagändringen träder i kraft den 6 februari. Det innebär att under hela år 2021 kan arbetsgivare få nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda som är födda åren 1998-2002. Underlag som skapas från och med 4 februari i Fortnox Lön mini innehåller denna ändring men ska inte redovisas hos Skatteverket förrän efter 6 februari när lagen har trätt i kraft.