Fortnox Lön Mini

Fortnox Lön Mini hjälper dig att enkelt och smidigt betala ut din egen lön med ett fåtal knapptryck i Fortnox app. Du väljer själv om du vill plocka ut ett belopp före eller efter skatt. Om du har anställda i ditt företag ska du använda dig av Fortnox Lön.

Logga in i Fortnox app med ditt BankID för bästa upplevelse.

Obs! Företaget behöver vara registrerat som arbetsgivare hos Skatteverket. Registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Aktivering och behörighet

För att kunna använda Fortnox Lön Mini behöver du först aktivera Lön Mini. För att beställa den måste du vara administratör. Klicka på ditt företagsnamn uppe till höger i programmet och välj sedan Tilläggsbeställning.

Välj sedan Lön Mini och klicka på Beställ.

När du har beställt Lön Mini behöver du tilldela behörighet till tjänsten. Detta gör du genom att klicka på ditt företagsnamn längst upp till höger i programmet och väljer Administrera användare.

Klicka på Lön Mini i kolumnen Program/behörighet för att tilldela behörigheten. Det är den användare som har behörighet till Lön Mini som kan skapa lön i Fortnox App.

1. Förbered utbetalning

För att betala ut lön klickar du på plustecknet i appen och väljer sedan Lön.

Du väljer om beloppet för den lön som du vill betala ut är före eller efter skatt. Oavsett vad du väljer hjälper Lön Mini dig med att beräkna korrekt skatteavdrag och arbetsgivaravgift.

Är det något annat?
Här kan du till exempel lägga till bilförmån och skattefri milersättning. Du kan även lägga till annan förmån, göra tillägg eller avdrag på lönen och lägga till extra skatteavdrag.

När ska pengarna betalas ut?
Om du vill ändra utbetalningsdatum gör du det här.

Klicka på knappen Fortsätt för att betala ut och bokföra din lön.

2. Betala ut och bokför lön

I vyn Betala ut din lön visas en summering där du ser vilket belopp som kommer att betalas i lön och på vilket datum.

Vid bankkoppling
Klicka på knappen Godkänn utbetalningen hos banken. Lönen skickas automatiskt till din bank och du behöver bara logga in och signera den. Lönen bokförs automatiskt i Fortnox Bokföring.

Betalning utan bankkoppling
Klicka på knappen Bokför lönen. Du behöver nu gå in på din bank och registrera betalningen av lönen. Lönen bokförs automatiskt i Fortnox Bokföring.

3. Dags att deklarera

När det är dags att skicka in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket får du ett To do-kort i Fortnox app.

I vyn Dags att godkänna din arbetsgivardeklaration ser du en summering över de uppgifter som kommer att skickas in till Skatteverket.

För att skicka in din arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) klickar du på knappen Skicka och godkänn hos Skatteverket. Underlaget skickas automatiskt till Skatteverket och du behöver bara logga in med ditt BankID för att signera deklarationen.

När deklarationen är signerad återstår det bara att göra en inbetalning av arbetsgivaravgift och skatt till Skatteverket.

Du ser en summering på vilket belopp som ska betalas och datum för betalning.
Arbetsgivardeklarationen bokförs automatiskt när du väljer Godkänn betalning.

Lista lönebesked

Under Löner i listmenyn ser du de lönebesked och arbetsgivardeklarationer som är skapade i Lön Mini.

Uppgifter om Anställd

Under Anställda i listmenyn ser du de uppgifter som finns om dig i Lön Mini. Här har du möjlighet att ändra exempelvis lön eller en sparad bilförmån.