Förskottsfakturera

Ska din kund förskottsbetala en faktura så kan du skapa en förskottsfaktura. Följ nedan steg för att skapa en förskottsfaktura.

1. Skapa en ny order och registrera den som vanligt, här kan du läsa mer om hur du skapar order
  2. Välj utskriftsmallen Orderbekräftelse - Beställt antal och sedan förhandsgranska den. Spara sedan ner PDF-filen.

3. Skapa nu en ny kundfaktura genom Skapa ny under fakturering. Fakturan ska inte vara knuten till ordern.

4. Skriv en textrad på fakturan, ”Avser förskottsbetalning för Order X”, antalet 1st, och som pris det belopp som ska förskottsbetalas. Bifoga den sparade orderbekräftelsen som bilaga till fakturan. Du kan även använda kommentarsfunktionen för fakturan och skriva vilken order den gäller.

5. När kunden betalat fakturan slutbetalar du den i programmet som vanligt.

6. När ordern levereras så skriver man en textrad på denna, ”Avgår förskottsbetalning Faktura X, antalet -1, och beloppet som förskottsbetalats. Därefter kan man skapa faktura från ordern.
    a)Som alternativ kan textraden som tar bort förskottsbetalningen läggas på fakturan istället.

7. Fakturan hanteras sedan som vanligt och bokförs som slutbetald när kunden betalat.