Kom igång med att betala direkt via Fortnox

Obs! Denna funktion är idag bara tillgänglig för dig som är pilotkund då den är i betaversion och har flera initiala avgränsningar som du kan läsa mer om nedan.

Med betalningar direkt via Fortnox - utan att gå via banken, kan du välja vad som ska betalas och signera med BankID så sköter vi resten. Du slipper all administration kring betalningen, när utbetalningen genomförts registrerar och bokför vi fakturan som betald åt dig!
Säljer du fakturor så kan du använda de pengarna, annars hämtas pengar
från det bankkonto du väljer att koppla och som eventuellt överskott automatiskt betalas ut till.

Till en början är det endast leverantörsfakturor som kommer kunna betalas på detta sätt, men vi kommer successivt att lägga till så att du kan göra fler typer av betalningar.

Passar tjänsten mig med nuvarande avgränsningar?

För leverantörsfakturor kan du nu få ett helt digitalt flöde, t.ex. genom att kombinera betalningarna med fakturatolkning med bokföringsförslag. Då kan du ta en bild på fakturan eller be leverantören att e-posta den direkt in i programmet, och sedan är det bara att godkänna tolknings- och bokföringsförslag. Fakturan bokförs då och du väljer sedan att betala den på förfallodatum, därefter är du klar.

Initialt har betaltjänsten via Fortnox några avgränsningar som är viktiga att känna till:

• Det går ej att göra utlandsbetalningar, endast SEK stöds.
  • Det tar en extra dag för att få pengar från Fakturaköp som inte används till att betala leverantörsfakturor utbetalda till ditt bankkonto.
    (Avgränsningen kommer att lösas inom kort men har du behovet att få pengarna så snabbt som möjligt till ditt bankkonto bör du alltså invänta detta - ange det gärna i intresseanmälan).
  • Det går ej att inkludera kreditfakturor för leverantörsbetalningar ännu.
  • Funktionen finns endast i appen och ännu ej på webben (löses inom kort).
  • Vissa delar finns det inte stöd för i appen men kan göras på webben, t.ex. att ändra förfallodatum på en bokförd leverantörsfaktura.

Aktivera betalningar via Fortnox

Du som har fått epost om att testa betalningar via Fortnox kan därifrån skapa en intresseanmälan.

För att kunna göra betalningarna via Fortnox behöver du ha licens för Bokföring och Fakturering samt ha aktiverat Fakturaköp. Du behöver även kunna signera betalningsuppdrag med BankID. Om du inte redan gjort det, lägg därför till ditt personnummer på din användare under Inloggningsuppgifter i Fortnox på webben.

1. Välj fakturor att betala

- Klicka på kortet fakturor att betala

- Välj till vänster vilka fakturor som ska betalas och klicka Fortsätt

2. Kontrollera sammanställningen

- Kontrollera att sammanställningen över betalningar är korrekt

- Betalningarna kommer göras med kontot för Fortnoxbetalningar. Skulle du även har en bankintegration som finns i appen så kan du här välja ett annat konto som betalningarna ska göras från, läs mer om det här

- Om det krävs en autogirodragning för betalningarna framgår det ovanför Betala, denna summa behöver du ha i saldo på ditt kopplade bankkonto. Skulle du t.ex. sälja en faktura kommer autogirodragningen ej att ske eller justeras till det minskade beloppet.

3. Signera med BankID

- Signera betalningsuppdraget med mobilt BankID

Följ dina betalningar, saldot och reserverat belopp i kontoutdraget

- Du kan följa vad som händer steg för steg under Kontoutdrag- Betalningar, du hittar den genom att välja Fakturering - Fakturatjänster.

- Betalningsuppdrag visas som pågående tills dess att förfallodatum inträffar

- Reserverat belopp visar summan av pågående betalningar. Om det reserverade beloppet är större än saldot dras mellanskillnaden automatiskt från det kopplade bankkontot två dagar före första förfallodatum.

- Sålda fakturor eller utförda autogirodragningar visas som Inbetalningar och räknar upp saldot.

- Överskott betalas automatiskt ut till kopplat bankkonto.

Lämna feedback

För oss är det viktigt att ta del av våra kunders önskemål under arbetets gång för att kunna leverera en så bra slutprodukt som möjligt.

För att lämna feedback klickar du på kortet "Vad tycker du?" i appen, väljer Fortnoxbetalningar och skickar in dina kommentarer.