De vanligaste frågorna - Fakturatolkning med bokföringsförslag

Fortnox Fakturatolkning med bokföringsförslag är idag bara tillgängligt för dig som inte har ett samarbete med en redovisningsbyrå.

Här kan du läsa mer:
Fotografera, tolka och bokför leverantörsfakturor i Fortnox app

Fråga: Vilka dokument tolkas?

Svar: Alla dokument i format pdf, jpg och png som kommer in till Arkivplats (Lagringsplats) - Inbox - leverantörsfakturor tolkas och kan hanteras.

Underlag kan skickas in till Arkivplats genom att:

• E-posta in till Arkivplats
  • Ladda upp direkt i Arkivplats
  • Ladda upp fakturan vid registrering av leverantörsfaktura
  • Skicka in underlag via appen
    - Fota och skicka in via appen
    - Ladda upp bild från telefonen via appen
    - Öppna pdf från mail via appen

Även fakturor som har tolkats via postalt flöde kommer att visas.

Fråga: Vilken information tolkas?

Svar: Den information som tolkas på leverantörsfakturan är:

• Organisationsnummer och bankgiro, används för att matcha mot leverantör
  • Totalbelopp
  • Momsbelopp
  • Fakturadatum
  • Förfallodatum
  • OCR / Fakturanummer

Fråga: Hur mycket kostar det?

Svar: Priset för automatisk fakturatolkning är 4.90 kr per tolkad faktura. Debiteringen sker när du klickar på Spara eller Bokför.

Fråga: Tar det lång tid att tolka en leverantörsfaktura?

Svar: Tolkningen sker omedelbart när ett underlag kommer in till Inbox - Leverantörsfakturor och även när man fotograferar fakturor via Registrera underlag i appen. Det brukar ta 0,5-3 sekunder.

Fråga: Vad händer om leverantören inte finns i mitt leverantörsregister?

Svar: Saknas leverantören får du möjlighet att lägga upp den.
Det går också att lägga till en ny leverantör manuellt. Det gör man via leverantörsregistret som man kommer åt genom att klicka i leverantörsfältet och därefter på plustecknet i högra hörnet. Leverantörens adressuppgifter kan inte anges manuellt utan hämtas från den information som finns hos Bolagsverket.

Fråga: Kan jag dela upp kostnaderna på flera rader?

Svar: Det finns möjlighet att dela upp kostnaden på flera konton, det är endast nettobeloppet man kan dela upp och man kan inte välja om det ska läggas på kredit eller debet. Alla kostnadsrader läggs automatiskt på debet. Beloppet på "huvudkontot" kan inte korrigeras, däremot själva kategorin (kontot).

Fråga: Kan jag hantera dokumenten på webben?

Svar: Ja, det går bra.

Fråga: Vad är skillnaden mellan Fakturatolkning med bokföringsförslag och Fakturatolkning?

Svar: Fakturatolkning med bokföringsförslag läser av dina fakturor per omgående. Den fungerar både för scannade och fotade leverantörsfakturor och är tillgänglig både från app och webb.

Fakturatolkningen fungerar enbart i webben och är anpassad för scannade fakturor, tolkningen görs inte omgående. Fakturatolkningen har stöd för att tolka fler fält på fakturan.
För mer information kring Fakturatolkningen, läs här:
Fakturatolkning

Fråga: Passar Fakturatolkning med bokföringsförslag mig?

Svar: Fortnox smarta tolkning är byggd för dig som har ett behov att få ett bokföringsförslag för dina leverantörsfakturor på ett snabbt och enkelt sätt.

Vissa delar finns det inte stöd för än, men efter tolkning kan du komplettera med uppgifter på leverantörsfakturan på webben. Det gäller exempelvis:

• Kostnadsställe och projekt
  • Byta attestflöde
  • Er/vår referens
  • Periodisering av kostnader
  • Tolkningen kan inte användas tillsammans med Fortnox Lager