Fortnox Användarstöd

Sjukskrivning och semester samtidigt

Har ni en anställd som är långtidssjukskriven och även ska ta ut semester ?
Programmet kan inte hantera det automatiskt men nedan kommer ett förslag på hur ni kan lösa detta i programmet.


* Börja med att registrera sjukfrånvaron precis som vanligt.
* Sedan registrerar du de dagar som den anställde tagit semester med 100% omfattning, vilket gör att det kommer finnas sjukfrånvaro plus semester på samma dag.
* Skapa sedan lönebeskedet, gå in på det och gör en manuell justering genom att sänka semesteravdraget, så att det totala avdraget blir korrekt. Se exempel nedan.


Exempel 1:
En anställd är sjukskriven på 50% och tar semester.

Då ska det registreras i kalendariet sjukfrånvaro 50% och semester 100%, detta för att man alltid tar semester i hela dagar. Dock ska avdraget enbart gälla för den 50%-iga lönen som den anställde har efter sjukavdrag, vilket vi måste korrigera på lönebeskedet.

När själva lönebeskedet sedan skapats går man in i det och ändrar antalet dagar med semesterlön avdrag så att det anpassas efter hur den anställde arbetar/är sjukskriven.

Är man alltså sjukskriven på 50% minskar man semester avdragen med hälften, dvs 5 dagar blir 2,5 osv.


Exempel 2:
Den anställda är sjukskriven 75% av sin heltid.

Då ska det registreras i kalendariet sjukfrånvaro 75% och semester 100%, detta för att man alltid tar semester i hela dagar. Dock ska avdraget enbart gälla för den 25%-iga lönen som den anställde har efter sjukavdrag, vilket vi måste korrigera på lönebeskedet.

När själva lönebeskedet sedan skapats går man in i det och ändrar antalet dagar med semesterlön avdrag så att det anpassas efter hur den anställde arbetar/är sjukskriven.

Är man alltså sjukskriven på 75% minskar man semester avdragen med 25 %, dvs 5 dagar blir 1,25 osv.