Fortnox Användarstöd

Om fakturan inte blir betald trots inkassokrav

Om inkassokravet förfaller utan att fakturan blir betald, gör vi en kreditbedömning av kunden, och återkommer till dig med ett förslag på vidare åtgärd. Förslaget kommer via mejl och brev. Dessa åtgärder ingår inte i priset för fakturaservice, men är ett bra komplement för att driva in pengar i svårare situationer än normalt.

Dina val

Betalningsföreläggande

Väljer du Betalningsföreläggande betyder det att vi lämnar ärendet direkt till Kronofogdemyndigheten. Detta är oftast det mest effektiva och snabbaste sättet att få betalt. En ansökan om betalningsföreläggande kostar 680 kr exkl. moms och kommer att debiteras dig som ett utlägg tills din kund har betalat sin faktura. Kostnaden lägger vi på kundens skuld så att du kan få tillbaka pengarna vid en lyckad indrivning.
Skulle fakturan förbli obetald efter ett års försök att mäta ut tillgångar, debiterar Kronofogden dig 600 kr exkl. moms i verkställighetsavgift, och fakturan läggs över på efterbevakning.

Läs mer här.


Efterbevakning

Det innebär att vår inkassoavdelning fattar beslut om de bästa indrivningsvägarna för din fordran. Oavsett om det blir tal om betalningsföreläggande via Kronofogden eller andra metoder, står Fortnox Finans för alla löpande kostnader. Du betalar först när ärendet avslutas. Priset för efterbevakning är 20% av fakturabeloppet. Ränta och förseningsavgifter står din kund för, såvida du inte avbryter bevakningen i förtid.

Läs mer här.

Återkalla fakturan

Om du inte vill att Fortnox Finans ska hantera fakturan med hjälp av någon av de ovanstående tjänsterna, väljer du istället alternativet Återkalla.
När du återkallar en faktura, avslutas Fortnox Finans hantering av fakturan, och du hanterar den därefter på egen hand.
Att återkalla en faktura kostar 50 kr exkl. moms.

För att göra ditt val, gå till Fakturering, klicka på rubriken Fakturatjänster och gå till den lilafärgade rutan Åtgärd krävs.