Publicera lönebesked

Följ

Förberedelse
Vill du leverera de anställdas lönebesked på webben så behöver du kontrollera följande på dina anställda i Personalregistret:

* Att den anställde har ett fullständigt svenskt personnummer
* En korrekt e-postadress ifylld
* Att det inte finns fler anställda som har samma personnummer
(Obs! Finns det flera anställda som har samma personnummer behöver du ändra detta i ditt personalregister för annars kommer ej inloggningen att fungera för den anställde. För de poster i personalregistret som inte längre är aktuella kan du antingen radera eller anonymisera dem helt. Alternativt ändra så att deras personnummer är tomt. Det gäller även poster som är satta som inaktiva.)

När den anställde loggar in första gången med sitt BankID skapas en användare upp i Fortnox för den specifika personen. Detta för att den anställde ska ha möjlighet att logga in och se sina lönebesked, då den användaren kopplas till rätt anställd i Personalregistret.

Observera att den anställde endast kan se sina lönebesked och inte göra något annat i Fortnox.
Vill du däremot utöka den anställdes befogenheter i Fortnox kan du tilldela licenser och behörigheter till denne som vanligt under Administrera användare.

Förhindra ej längre anställda att logga in och se lönebesked
Vill du helt undvika att tidigare anställda kan logga in och komma åt sina lönebesked i Fortnox behöver du radera eller anonymisera dem i personalregistret, alternativt ändra så att deras personnummer är tomt. Detta behöver göras även om den anställde är markerad som inaktiv eller om datum för Slutat eller Anställd till och med har passerats.

Om en anställd redan har loggat in och fått en användare skapad, kan du förhindra framtida inloggning genom att inaktivera eller ta bort användaren. Det kommer inte skapas en ny användare med automatik igen.

Publicera lönebesked
När lönekörningen är avklarad och det är dags att leverera lönebeskeden till de anställda så väljer du alternativet Publicera lönebesked och klickar på Skicka.

Den anställde får då ett e-postmeddelande med den länk som behövs för att kunna logga in och där läsa sitt lönebesked.

Inloggning sker med den anställdes BankID.

När du loggats in kommer du ha möjlighet att se ditt lönebesked, även på detaljnivå. Alla tidigare lönebesked kommer att finnas och vara synliga.