De fem vanligaste frågorna - Leverantörsfaktura

Följ

Fråga: Hur “kvittar” man en faktura mot en kreditfaktura?

Svar: I Fortnox har vi ingen "kvitta"-funktion utan här måste man slutbetala både debet och kreditfaktura. Det vill säga att man går in under Utbetalningar, lägger till både debet och kreditfakturan för att sedan betalmarkera dessa två. I både bokföring och reskontra har då dessa nollats ut.

Fråga: Hur fungerar utbetalning med betalfil?

Svar: Här beror det på lite om man använder sig utav det automatiska flödet eller det manuella.

Har du det automatiska flödet kan du markera de fakturor du vill betala, klicka på Skapa betalfil nere till höger. I näste steg kan du korrigera betaldalum och belopp att betala. När allt är klar i denna vy klickar man på Skapa fil nere till höger och då skickas denna fil per automatik till er Internetbank. Betalfilen behövs godkännas på banken.

Har man det manuella flödet är det i princip samma sak bara att när man klickar på Skapa fil laddas det ner en fil på er dator som ni sedan ska ladda upp på internetbanken

Fråga: Kan man registrera leverantörsfakturor med annan valuta?

Svar: Det kan man göra. Antingen kan man förinställa på leverantören i leverantörsregistret vilken valuta som skall tillämpas. Det går även att korrigera och ändra valutan när man lägger upp leverantörsfakturan.

Fråga:
Vart lägger jag in motkonton på mina leverantörer?

Svar: För att lägga till ett fördefinierat motkonto klickar du på Register - Leverantörer och öppnar sedan upp den leverantör som du vill lägga till ett konto på. Under fliken Bokföringsuppgifter har du ett fält där du fyller i vilket konto du vill ska föreslås när du skapar en faktura med den leverantören.

Fråga: Hur kan jag koppla en bild till fakturan?

Svar: När bilden finns uppladdad eller inskickad till Fortnox så kommer den presenteras i lagringsutrymmet när du skapar en ny leverantörsfaktura. Klicka på den oranga ikonen till höger i programmet och välj att koppla bilden till verifikationen eller leverantörsfakturan genom att klicka på Koppla nere till höger.