De fem vanligaste frågorna - Leverantörsfaktura

Följ

Fråga: Hur “kvittar” man en faktura mot en kreditfaktura?

Svar: När du har en debet och en kreditfaktura som ska ta ut varandra så registrerar du båda som slutbetalda.  Ni får då en minusbetalning och en plusbetalning på samma belopp. De båda tar då ut varandra. Använd samma datum och samma betalsätt när den bokförs.

Fråga: Hur fungerar utbetalning med betalfil?

Svar: Genom att skapa betalfiler som innehåller de leverantörsfakturor som ska betalas slipper du arbetet med att lägga upp varje utbetalning för sig. Istället skapar du en betalfil som du läser in i din internetbank.

För Handelbanken och Danske Bank finns det automatiska kopplingar vilket gör att filer skickas automatiskt till och från programmet.

Fråga: Kan man registrera leverantörsfakturor med annan valuta?

Svar: Ja, det kan man.

Du lägger in valutan under Inställningar - Leverantörsfakturor - Valuta

När man sedan registrerar fakturan så anges fakturabeloppet i den utländska valutan i fältet Total.

Kursen som används hämtas från inställningarna men du anger själv den aktuella kursen på fakturan innan du bokför den.

Fråga:
Vart lägger jag in motkonton på mina leverantörer?

Svar: För att lägga till ett fördefinierat motkonto klickar du på Register - Leverantörer och öppnar sedan upp den leverantör som du vill lägga till ett konto på. Under fliken Bokföringsuppgifter har du ett fält där du fyller i vilket konto du vill ska föreslås när du skapar en faktura med den leverantören.

Fråga: Hur kan jag koppla en bild till fakturan?

Svar: När bilden finns uppladdad eller inskickad till Fortnox så kommer den presenteras i lagringsutrymmet när du skapar en ny leverantörsfaktura.

Du väljer då att koppla bilden till verifikationen eller leverantörsfakturan genom att klicka på Koppla nere till höger.