Digital aktiebok

Följ

Digital Aktiebok är en ny tjänst där du kan lägga upp och lagra aktieboken digitalt hos UC Aktieadministration.

Varför ska man ha en digital aktiebok? Antalet bedrägeribrott har nästan tredubblats på tio år och bland det som växer mest är kapning av bolag. Effekten om du får ditt bolag kapat kan vara förödande och samtidigt så är det väldigt få bedragare som straffas.

Många glömmer att aktieboken och aktiebreven är värdehandlingar och beviset på att man äger sitt företag.

Därför är det viktigt att man hanterar de lika säkert som vilket värdepapper som helst. Precis som du har pengarna på ett konto i banken och aktier och fonder på ett depåkonto så kan du nu lagra beviset på ditt ägande tryggt och säkert hos UC.

Tyvärr är det mycket enkelt att kapa ett företag idag och ställa till stora problem för dig som företagare. Om en kapare vill komma över bolaget så skickar han in ett förfalskat stämmoprotokoll och en blankett till Bolagsverket och kan på så sätt snabbt och enkelt få ut ett registreringsbevis – innan du ens vet om det. Med det i handen kan han sedan köpa varor, teckna avtal och till och med tömma bankkontot.

Med bevakningsfunktionen i Digital Aktiebok får du och andra intressenter i bolaget, t.ex. ekonomichefen, styrelsen eller revisorn, en varning via e-post och SMS redan när ett ärende kommer in till Bolagsverket och innan det registrerats. Du hinner då stoppa eventuella kapningsförsök innan skadan är skedd.

Med en Digital Aktiebok har du alltid tillgång till aktieboken via inloggning med BankID och du kan enkelt föra in förändringar och ta ut rapporter.

Med Digital Aktiebok får du som kund en koppling till UC Aktie Administrations tjänst Digital Aktiebok som ger dig möjligheten att ha ditt företags aktiebok digitalt förvarat och även bevakning mot bolagskapning. Tjänsten kostar för dig, som Fortnox kund, 59:- per månad och gäller per företag.

För att nå och använda dig av tjänsten via Fortnox, behöver du först och främst licens för Digital Aktiebok.

I programmet når du Digital Aktiebok genom att klicka på Meny längst upp till vänster. Ikonen till höger om namnet indikerar att detta är en extern tjänst som kommer dirigera dig vidare till Digital Aktiebok genom att öppna upp en nya flik i din webbläsare.

En ny flik öppnas i din webbläsare där du kommer till UC Aktieadministrations Aktiebok.

För att logga in i Digital Aktiebok behöver du ett BankID installerat på din dator, alternativt ett mobilt BankID på din mobiltelefon eller platta.

Då tjänsten är per företag kommer du att komma till Digital Aktiebok för det aktuella företaget som du är inloggad med i Fortnox.

Vill du läsa mer om hur du jobbar i Digital Aktiebok, klicka här.