Hantera dina fakturor i Fortnox via mobilen

Följ

Vill du hantera dina kundfakturor även när du inte sitter vid en dator kan du på ett enkelt sätt göra det via din mobiltelefon. Öppna upp webbläsaren på din mobiltelefon och logga in i Fortnox som vanligt. Du kommer då till nedanstående vy.

När du har loggat in i Fortnox via din mobiltelefon så kommer du att ha möjlighet att skapa kundfakturor och även redigera redan befintliga. För att detta ska fungera behöver du ha rätt behörigheter för kundfakturor.

Möjligheten att skapa kundfakturor i din mobiltelefon gör det möjligt att hela tiden vara aktiv och ger dig en möjlighet att sköta och hantera ditt företag vart du än befinner dig.

För att skapa en kundfaktura klickar du på molnet längst uppe till vänster i din mobilvy och sedan väljer du kundfakturor.

Du kommer då till listan över alla dina kundfakturor. För att skapa en ny kundfaktura klickar du på det orangea plustecknet som du finner längst uppe till höger i vyn.

Du kommer nu till själva registreringsvyn för din kundfaktura.

Här börjar du med att välja in din kund. Klickar du i fältet för kunder så får du upp en rullist där du kan välja mellan alla de kunder som du har i ditt kundregister. Du kan också skriva in namnet på din kund för att lättare hitta och kunna välja in den i din order. Det går inte att skapa en ny kund på din kundfaktura i mobilversionen. Ska du skapa en kundfaktura på en ny kund så behöver du göra detta i fullversionen av Fortnox.

När du har valt din kund fortsätter du med att välja fakturadatum, förfallodatum och leveransdatum. Du har även möjlighet att välja in ett kostnadsställe eller ett projekt. Samma sak gäller med kostnadsställe och projekt som för kunder. Du kan inte skapa nya i mobilversionen utan detta måste i så fall ske i fullversionen av Fortnox.

För att lägga upp artikelrader på din kundfaktura klickar du på Lägg till rad och förs då vidare till registreringsvyn för din artikelrad.

Här väljer du vilken artikel det är du ska ha på din kundfaktura och väljer antal antal. Artikeln får med sig all information som finns registrerat på artikeln i artikelregistret, så som enhet, pris, konto och momskod. Men du kan välja att ändra på dessa om det behövs. Det finns också möjlighet att lägga till rabatt, kostnadsställe och projekt.

Längst ner på registreringsvyn ser du även en sammanfattning där täckningsgrad, täckningsbidrag och totalsumman på din rad summeras. När du är färdig med din registrering klickar du på Lägg till rad.

Du kommer då tillbaka till din kundfaktura och kan fortsätta med att lägga till fler artikelrader, eventuella fraktavgifter eller faktureringsavgifter och du kan även lägga till en fakturatext.

Längst ner på kundfakturan så summeras informationen med exklusive moms, momsbeloppet och den totala summan. När du är klar med din registrering avslutar du med att klicka på spara om du vill kunna göra ändringar på den eller bokför om du är klar med din kundfaktura.

När din kundfaktura har sparats stannar du kvar på kundfakturan och får då möjlighet att göra ändringar och spara den igen, skicka den till din kund eller makulera den. För att du ska kunna skicka din order måste kunden ha en e-post adress inlagt i kundregistret i fullversionen av Fortnox, annars är inte Skicka alternativet aktivt. Klickar du på makulera så får du upp en ny informationsruta där du återigen får välja makulera för att genomföra makuleringen.

För att komma tillbaka till din kundfakturalista klickar du på den orangea rutan med pilen i, som du finner längst uppe till höger.

Förutom att skapa nya kundfakturor kan du också redigera redan skapade kundfakturor. Förutsatt att de inte redan är bokförda. De kundfakturor som redan bokförts, kan du endast välja att skicka. Kundfakturor som inte har bokförts kan du redigera genom att klicka på den i din kundfakturalista för att komma in i själva kundfakturan. Här kan du välja att redigera det du behöver, till exempel lägga till ytterligare artikelrader. Du kan även välja att skicka den samt makulera din kundfaktura.

I själva kundfakturaistan kan du välja mellan olika filter för att minska ner antalet kundfakturor som visas i din lista. Du kan välja mellan att via alla, ej bokförda, obetalda, obetalda förfallna, slutbetalda och makulerade.

Det finns möjlighet att sortera din kundfakturalista efter olika sorteringsval. Du kan sortera den efter fakturanummer, namn, fakturadatum och belopp.

Längst uppe i din vy finner du en sökningsruta där du kan söka efter en specifik kundfaktura för att snabbt hitta den. Du kan söka på fakturanummer, kundnummer, kundnamn och OCR.