Hantera dina ordrar i Fortnox via mobilen

Följ

Vill du hantera dina ordrar även när du inte sitter vid en dator kan du på ett enkelt sätt göra det via din mobiltelefon. Öppna upp webbläsaren på din mobiltelefon och logga in i Fortnox som vanligt. Du kommer då till nedanstående vy.

När du har loggat in i Fortnox via din mobiltelefon så kommer du att ha möjlighet att skapa ordrar och även redigera redan befintliga. För att detta ska fungera behöver du ha rätt behörigheter för order.

Möjligheten att skapa ordrar i din mobiltelefon gör det möjligt att hela tiden vara aktiv och ger dig en möjlighet att sköta och hantera ditt företag vart du än befinner dig.

För att skapa en order klickar du på molnet längst uppe till vänster i din mobilvy och sedan väljer du order.

Du kommer då till listan över alla dina ordrar. För att skapa en ny order klickar du på det orangea plustecknet som du finner längst uppe till höger i vyn.

Du kommer nu till själva registreringsvyn för din order.

Här börjar du med att välja in din kund. Klickar du i fältet för kunder så får du upp en rullist där du kan välja mellan alla de kunder som du har i ditt kundregister. Du kan också skriva in namnet på din kund för att lättare hitta och kunna välja in den i din order. Det går inte att skapa en ny kund på din order i mobilversionen. Ska du skapa en order på en ny kund så behöver du göra detta i fullversionen av Fortnox.

När du har valt din kund fortsätter du med att välja orderdatum och leveransdatum. Du har även möjlighet att välja in ett kostnadsställe eller ett projekt. Samma sak gäller med kostnadsställe och projekt som för kunder. Du kan inte skapa nya i mobilversionen utan detta måste i så fall ske i fullversionen av Fortnox.

För att lägga upp artikelrader på din order klickar du på Lägg till rad och förs då vidare till registreringsvyn för din artikelrad.

Här väljer du vilken artikel det är du ska ha på din order och kan välja antal, levererat antal och enhet. Artikeln får med sig all information som finns registrerat på artikeln i artikelregistret, så som enhet, pris, konto och momskod. Men du kan välja att ändra på dessa om det behövs. Det finns också möjlighet att lägga till rabatt, kostnadsställe och projekt.

Längst ner på sidan så ser du vilken momssats som artikeln har och där har du även möjlighet att ändra den, om det skulle behövas. Längst ner på registreringsvyn ser du även en sammanfattning där täckningsgrad, täckningsbidrag och totalsumman på din rad summeras. När du är färdig med din registrering klickar du på Lägg till rad.

Du kommer då tillbaka till din order och kan fortsätta med att lägga till fler artikelrader, eventuella fraktavgifter eller faktureringsavgifter och du kan även lägga till en ordertext.

Längst ner på ordern så summeras informationen med exklusive moms, momsbeloppet och den totala summan. När du är klar med din registrering avslutar du med att klicka på spara.

När din order har sparats stannar du kvar på ordern och får då möjlighet att göra ändringar och spara den igen, skapa en faktura utifrån den, skicka den till din kund eller makulera den. För att du ska kunna skicka din order måste kunden ha en e-post adress inlagt i kundregistret i fullversionen av Fortnox, annars är inte Skicka alternativet aktivt. Klickar du på makulera så får du upp en ny informationsruta där du återigen får välja makulera för att genomföra makuleringen.

För att komma tillbaka till din orderlista klickar du på den orangea rutan med pilen i, som du finner längst uppe till höger.

Förutom att skapa nya ordrar kan du också redigera redan skapade ordrar. Förutsatt att de inte redan finns en faktura skapad på ordern. De ordrar som det redan har skapats en faktura utifrån, kan du endast välja att skicka. Ordrar som det inte har skapats en faktura på kan du redigera genom att klicka på den i din orderlista för att komma in i själva ordern. Här kan du välja att redigera det du behöver, till exempel lägga till ytterligare artikelrader. Du kan även välja att makulera din order.

I själva orderlistan kan du välja mellan olika filter för att minska ner antalet ordrar som visas i din lista. Du kan välja mellan att via alla, ej fakturerade, ej fakturerade förfallna, fakturerade och makulerade.

Det finns möjlighet att sortera din orderlista efter olika sorteringsval. Du kan sortera den efter ordernummer, namn, orderdatum och belopp.

Längst uppe i din vy finner du en sökningsruta där du kan söka efter en specifik order för att snabbt hitta den. Du kan söka på ordernummer, kundnummer och namn.