Kom igång med att registrera kvitto via mobiltelefonen

Följ

På samma sätt som att registrera en dagskassa i Fortnox Bokföring eller via din mobil, kan du även använda funktionen till att registrera kvitton via din mobiltelefon. För att ha möjlighet till att göra detta behöver du först och främst skapa en användare som du tilldelar en bokföringslicens med behörighet dagskassa och verifikationer.

För att skapa en användare klickar du på ditt företagsnamn som du finner längst upp i programmet och väljer sedan administrera användare.

Under administrera användare klickar du sedan på den orangea knappen Lägg till användare.

I rutan som öppnas fyller du i informationen som gäller för den aktuella användaren och avslutar genom att klicka på Spara, längst ner till höger i rutan.

När du skapat din användare gäller det att tilldela användaren licenser. För att kunna registrera kvitton behöver din användare ha en bokföringslicens med behörighet för dagskassor och verifikationer. Klicka på ikonen för Bokföring på den aktuella användaren i kolumnen Program/Behörighet.

I den nya rutan som öppnas markerar du och tilldelar din användare den behörighet som behövs.

Nu är din användare skapad och personen har rätt behörighet inställt. För att kunna ha möjlighet att registrera kvitton via mobiltelefonen behöver du nu skapa dig en dagskassemall som du ställer in till att innehålla de delar som du behöver. För att denna mall ska synas i mobiltelefonen behöver du skapa den i fullversionen av Fortnox först och främst. För att skapa dig en egen dagskassemall för dina kvitton klickar du på inställningar längst uppe till höger i programmet och väljer sedan att öppna upp delen registreringsmallar.

Klicka på Skapa ny, namnge mallen och fyll i en verifikationsbeskrivning. Verifikationsbeskrivningen hamnar på de verifikationer som skapas utifrån dagskassemallen. Du kommer kunna redigera texten men det du skriver in i inställningarna kommer bli förvalt när du registrerar ett kvitto. Välj även i vilken verifikationsserie verifikaten för dagskassorna ska hamna.

Välj om du vill registrera dagskassan inklusive eller exklusive moms. Detta är endast en inställning för vad som ska vara förvalt. Du kan ändra alternativ när du sedan genomför registreringen. Väljer du inklusive moms så räknar programmet ut momsen vid registrering av ett kvitto medan du om du väljer exklusive moms själv får ange momsbeloppen när du registrerar den.

Spara utskrift i Arkivplats är en inställning du endast ser om du också har en licens till Fortnox Arkivplats. Väljer du att markera denna ruta så sparas en utskrift av din dagskassa i mappen Dagskassor i arkivplatsen.

Om du vill att dagskassan ska ha andra rubriker än "Försäljning", "Betalsätt" och "Uttag" ändrar du det i fälten Rubrik FörsäljningRubrik Betalsätt och Rubrik Uttag. Du har även möjlighet att välja visa betalsätt överst i dagskassan, om du inte väljer att göra detta kommer du istället börja med att registrera försäljningen.

Fortsätt sedan med att fylla i konto och text för de olika posterna du vill lägga upp i mallen. Avsluta med att spara.

Exempel på dagskassemall för att registrera kvitton:

När du har skapat din dagskassemall som du ska använda för att registrera kvitton så kommer du att se den i din mobiltelefon när du loggat in. Via din mobiltelefon öppnar du upp din webbläsare och loggar in i Fortnox precis som vanligt för att komma till mobilversionen av Fortnox. När du har loggat in börjar du med att klicka på molnet som du finner längst uppe till vänster i mobilvyn.

Välj sedan att klicka på ny bokföringspost.

När du klickat på Ny bokföringspost så kommer du att se de olika dagskassemallar som har skapats i fullversionen av Fortnox och kan nu välja den kvittomall som skapades tidigare.

När du har valt din mall kan du nu fylla i den och registrera dina kvitton. Du kan också längst upp i bokföringsposten välja att antingen ta en bild på ditt kvitto eller ladda upp en bild du redan har tagit ifrån ditt bildbibliotek på mobiltelefonen. Bilden följer med på verifikationen som skapas när du fyllt i dina kvittouppgifter och väljer att bokföra i din mobiltelefon.