Hantera dina offerter i Fortnox via mobilen

Följ

Vill du hantera dina offerter även när du inte sitter vid en dator kan du på ett enkelt sätt göra det via din mobiltelefon. Öppna upp webbläsaren på din mobiltelefon och logga in i Fortnox som vanligt. Du kommer då till nedanstående vy.

När du har loggat in i Fortnox via din mobiltelefon så kommer du att ha möjlighet att skapa offerter och även redigera redan befintliga. För att detta ska fungera behöver du ha rätt behörigheter för offert.

Möjligheten att skapa offerter i din mobiltelefon gör det möjligt att hela tiden vara aktiv och ger dig en möjlighet att sköta och hantera ditt företag vart du än befinner dig.

För att skapa en offert klickar du på molnet längst uppe till vänster i din mobilvy och sedan väljer du offerter.

Du kommer då till listan över alla dina offerter. För att skapa en ny offert klickar du på det orangea plustecknet som du finner längst uppe till höger i vyn.

Du kommer nu till själva registreringsvyn för din offert.

Här börjar du med att välja in din kund. Klickar du i fältet för kunder så får du upp en rullist där du kan välja mellan alla de kunder som du har i ditt kundregister. Du kan också skriva in namnet på din kund för att lättare hitta och kunna välja in den i din offert. Det går inte att skapa en ny kund på din offert i mobilversionen. Ska du skapa en offert på en ny kund så behöver du göra detta i fullversionen av Fortnox.

När du har valt din kund fortsätter du med att välja offertdatum, giltighetstid och leveransdatum. Du har även möjlighet att välja in ett kostnadsställe eller ett projekt. Samma sak gäller med kostnadsställe och projekt som för kunder. Du kan inte skapa nya i mobilversionen utan detta måste i så fall ske i fullversionen av Fortnox.

För att lägga upp artikelrader på din offert klickar du på Lägg till rad och förs då vidare till registreringsvyn för din artikelrad.

Här väljer du vilken artikel det är du ska offerera och kan välja antal och enhet. Artikeln får med sig all information som finns registrerat på artikeln i artikelregistret, så som enhet, pris, konto och momskod. Men du kan välja att ändra på dessa om det behövs. Det finns också möjlighet att lägga till rabatt, kostnadsställe och projekt.

Längst ner på sidan så ser du vilken momssats som artikeln har och där har du även möjlighet att ändra den. Längst ner på registreringsvyn ser du även en sammanfattning där täckningsgrad, täckningsbidrag och totalsumman på din rad summeras. När du är färdig med din registrering klickar du på Lägg till rad.

Du kommer då tillbaka till din offert och kan fortsätta med att lägga till fler artikelrader, eventuella fraktavgifter eller faktureringsavgifter och du kan även lägga till en offerttext.

Längst ner på offerten så summeras informationen med exklusive moms, momsbeloppet och den totala summan. När du är klar med din registrering avslutar du med att klicka på spara.

När din offert har sparats stannar du kvar på offerten och får då möjlighet att göra ändringar och spara den igen, skapa en faktura utifrån den, skicka den till din kund eller makulera den. För att du ska kunna skicka din order måste kunden ha en e-post adress inlagt i kundregistret i fullversionen av Fortnox, annars är inte Skicka alternativet aktivt. Klickar du på makulera så får du upp en ny informationsruta där du återigen får välja makulera för att genomföra makuleringen.

För att komma tillbaka till din offertlista klickar du på den orangea rutan med pilen i, som du finner längst uppe till höger.

Förutom att skapa nya offerter kan du också redigera redan skapade offerter. Förutsatt att de inte redan finns en order skapad på offerten. De offerter som det redan har skapats en order utifrån, kan du endast välja att skicka. Offerter som det inte har skapats en order på kan du redigera genom att klicka på den i din offertlista för att komma in i själva offerten. Här kan du välja att redigera det du behöver, till exempel lägga till ytterligare artikelrader. Du kan även välja att makulera din offert.

I själva offertlistan kan du välja mellan olika filter för att minska ner antalet offerter som visas i din lista. Du kan välja mellan att via alla, aktiva, förfallna, order skapade och makulerade.

Det finns möjlighet att sortera din offertlista efter olika sorteringsval. Du kan sortera den efter offertnummer, namn, offertdatum och belopp.

Längst uppe i din vy finner du en sökningsruta där du kan söka efter en specifik offert för att snabbt hitta den. Du kan söka på offertnummer, kundnummer och namn.