Inställningar - Order, Fakturering

Följ

Det är endast om du kombinerar Fortnox CRM Säljstöd med Fortnox Offert&Order och/eller Fortnox Fakturering som du har detta val. Här kan du göra inställningar för dina ordrar och fakturor.

Betalningsvillkor

Vill du använda dig av något annat betalsätt än Plusgiro eller Bankgiro kan du lägga till det under inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Klicka sedan på Fakturering - Betalsätt och betalningsvillkor. Här fyller du i kod, text och konto för det betalsätt du vill lägga till. Avsluta med att spara. De betalsätt som är upplagda i inställningarna kommer du kunna välja mellan när du bokför dina ut- och inbetalningar.

Här lägger du även upp de betalningsvillkor som du vill använda dig av. De alternativ som ligger upplagda i inställningarna kommer du kunna använda dig av både när du registrerar leverantörsfakturor, offerter, order samt kundfakturor. Om du vill att något av betalningsvillkoren ska vara förvalda markerar du det i kolumnen Förvalt.

Bockar du ur någon av bockrutorna i kolumnen "Påminnelser skickas" innebär det att de kundfakturor som har det betalsättet inte kommer att synas under fliken Påminnelser. Ett exempel är om du har postförskott som betalningsvillkor, då kan du bocka ur kolumnen Påminnelse skickas så kommer dessa fakturor inte hamna under påminnelsefliken.

När du gjort dina ändringar avslutar du med att spara.

E-postdokument

När du skickar dina fakturor och påminnelser via mejl behöver du ställa in vilken avsändaradress samt skriva ett ämne och ett meddelande som används i det mejlet du skickar till dina kunder. Detta gör du i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Gå sedan till Fakturering - E-postdokument.

I fältet för avsändare skriver du i den mejladress som du vill att fakturorna ska skickas ifrån. I ämnesfältet kan du till exempel skriva vilken faktura som skickas, för att fakturanumret ska skrivas ut automatiskt i ämnesfältet kan du skriva följande: Faktura {no}. Observera att det meddelandet som du skriver i inställningarna är generellt och kommer alltså användas till samtliga kunder som du skickar mejlfakturor till. Avsluta med att spara.

Fakturatext

Vill du använda en förvald fakturatext kan du lägga upp det i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Välj sedan Fakturering - Fakturatexter. Här börjar du med att fylla i en kod. Skriv sedan i den fakturatext du vill använda dig av och om du vill att den ska användas på alla fakturor bockar du i det alternativet längst ut till höger. Avsluta med att spara.

När du sedan skapar en faktura kommer den förvalda texten synas på utskriften men du kan givetvis ändra fakturatext om du vill att det ska stå något annat på en specifik faktura. När du är inne på en faktura ser du fakturatexten längst nere till vänster.

Generellt

1. Gå till Inställningar - Generellt. Här kan du ange förvald giltighetstid för offerter och förvald leveranstid på ordrar. Det antal dagar du anger läggs in som förslag på nya offerter respektive ordrar. Du kan dock ändra giltighetstiden eller leveranstiden direkt på varje offert/order.

2. Lägg in antal dagar för hur långt tillbaka i tiden du vill visa affärshändelserna på företags- och kontaktkortet i CRM Säljstöd. Om du inte skriver in något så visas alla affärshändelser.

I fältet Beräknat avslutdatum för affärsmöjlighet anger du antal dagar efter registreringsdatum som en affärsmöjlighet ska beräknas som avslutad. Detta antal dagar är endast ett förslag, och inne på varje affärsmöjlighet kan du ändra det beräknade avslutsdatumet.

3. Markera om du vill att det automatiskt ska skapas en aktivitet för ny offert, ny order och/eller ny faktura i CRM Säljstöd. Klicka på knappen Spara när du är klar.

Du kan när som helst gå tillbaka och komplettera eller ändra dina uppgifter.

Leveranssätt och leveransvillkor

För att lägga upp flera leveransvillkor och leveranssätt går du till inställningarna uppe i högra hörnet och väljer sedan Fakturering - Leveranssätt och leveransvillkor. Här fyller du i en kod och en text och avslutar sedan med att spara. De leveranssätt och leveransvillkor som du sparar i inställningarna kommer du kunna använda när du sedan skapar en offert, order eller faktura.

Om du har en kund som oftast har samma leveranssätt och leveransvillkor kan du gå in i kundregistret under fliken Faktureringsuppgifter och göra den kundspecifika inställningen. Skulle du skapa en faktura där du använder något annat leveransvillkor eller leveranssätt kan du givetvis ändra det direkt på fakturan.

Nummerserier

För att ändra så att du får en egen nummerserier på dina fakturor går du till inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Välj sedan Fakturering - Nummerserier och OCR. Här fyller du alltså i det nummer du vill att dina fakturor ska börja på.

Observera att du inte kan skriva i ett lägre värde än vad som är använt, om du exempelvis har skapat en faktura med nummer 357 så kan du inte ändra din nummerserie till 100. Du kan alltså bara skriva in ett värde som är högre än det du redan använt.

Om du byter nummerserie när du skapar ett nytt räkenskapsår så ändras även nummerserien i det föregående året. Tänk alltså på att du bör ha avslutat faktureringen i det föregående året innan du påbörjar faktureringen i det nya.

Det är även här du aktiverar så att du får OCR-nummer på dina fakturor. Avsluta med att spara.

Offerttext och ordertext

Vill du använda en förvald offert-/ordertext kan du lägga upp det i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Välj sedan Offert/Order - Offert- och ordertexter. Här börjar du med att fylla i en kod. Skriv sedan i den text du vill använda dig av och om du vill att den ska användas på alla offerter/order bockar du i det alternativet längst ut till höger. Du kan även välja om du vill att offerttexten ska skrivas ut som ordertext när du skapar en order utifrån en offert. Avsluta med att spara.