Fakturaköp och fakturabelåning i Nox Finans

Följ

Fakturaköp

I Nox Finans fanns det tidigare endast stöd för fakturabelåning som nu har kompletterats med fakturaköp och Nox Finans kan nu erbjuder ett komplett utbud för factoring.

Fakturaköp med Nox Finans är ett enkelt sätt att förbättra sitt företags likviditet och slippa vänta på att kunderna betalar för att få pengarna på kontot. Det enda som egentligen skiljer sig mellan de övriga tjänsterna hos Nox Finans är att välja en annan tjänst när du skickar fakturan eller fakturorna till Nox Finans. Enklare kan det inte bli!

Kom igång

För att komma igång med Fakturaköp via Nox Finans behöver Nox Finans vara aktiverat i databasen samt att man har ansökt för Fakturaköp via Nox Finans.

Du kan ansöka antingen via inställningarna Nox Finans - Factoring eller via Skicka via Nox Finans dialogen.

Inställningarna hittar du längst upp till höger i programmet. Under inställningarna för fakturering finner du Nox Finans - Factoring inställningarna där du kan ansöka om fakturaköp.

Ovanför din fakturalista, uppe till höger, finner du Skicka via Nox Finans, via den dialogen kan du ansöka om fakturaköp via Nox Finans.

Om du mot förmodan inte skulle finna ansökningsmöjligheterna via dessa två vägar kan det bero på att din databas inte har Nox Finans aktiverat ännu eller att möjligheten till fakturaköp inte har aktiverats. Om du har önskemål att komma igång fortare kan du höra av dig till Nox Finans Support (support@noxfinans.se).

Skicka till Nox Finans

När fakturaköp är aktiverat så kommer det att synas i dina inställningar. I inställningarna ser du även den beviljade kreditgräns du har samt att du har möjlighet att ställa in hur du vill att fakturorna ska hanteras om finansieringen av fakturan blir nekad.

När du ska skicka din första faktura till Nox Finans för Fakturaköp så börjar du med att skapa din faktura. Klicka på den orangea knappen Skapa ny som du finner längst uppe till höger.

Därefter väljer du din kund som du ska fakturera och lägg in fakturadatum och vilka artiklar som du ska fakturera. Du använder samma betalningsvillkor som vanligt. När det gäller denna tjänst måste du ha personnummer eller organisationsnummer på kunden för att fakturaköp ska vara möjlig.

När du har skapat din faktura så klickar du på “Skicka via Nox Finans” som du finner längst ner till höger på din fakturalista, eller längst ner till höger inne på själva fakturan.

När du har fakturaköp aktiverat i inställningarna så kommer fakturaköp att vara den förvalda tjänsten när du väljer att skicka en faktura via Nox Finans.

Det enda du behöver göra nu är att markera den faktura du ska skicka och sedan klicka på skicka här längst ner till höger. Du får ett meddelande längst ner i programmet när du har skickat din faktura för Fakturaköp till Nox Finans. Tänk på att det kan ta extra tid för fakturan att bli godkänd för att systemet ska avgöra om fakturan är Ok att finansieras eller inte. Du får också en summering på den/de fakturor som du har skickat till Nox Finans.

Du kan belåna hur många fakturor du vill men bara nyttja upp till överenskommen kreditgräns.

Regress

Om du använder dig av tjänsten fakturabelåning varnar vi om någon av dom belånade fakturor närmar sig regress. Regress sker när fakturan är så gammal att vi anser att den inte längre är belåningsbar och då kräver vi tillbaka det utlånade beloppet som är kvar. Ett tips för att undvika en potentiell övertrassering orsakad av regress är här att skicka nya fakturor via Nox Finans för att möta upp skulden.

Övertrassering

Om du använder fakturabelåning varnar vi om din fakturabelåning för närvarande är övertrasserad och med vilket belopp. För att undvika ytterligare avgifter måste klienten snarast skicka nya fakturor för att möta upp övertrasseringen.

Status hos Nox Finans

När du har skickat en faktura via Nox Finans ser du detta i din fakturalista genom att fakturan får en markering iform av en hammare.

För att följa fakturan och se mer information om händelser hos Nox Finans för den aktuella fakturan kan du välja att klicka på ikonen för att få upp en tidslinje och mer information rörande fakturan.

Om fakturan är belånad kommer du att se en ny händelse på tidslinjen som indikerar regressdatumet.

Är fakturan såld går det inte att pausa/återkalla/rapportera en inbetalning på fakturan. Vill du göra något av dessa val så behöver du ta kontakt med Nox Finans kundservice.

Om fakturan är skickad via factoring ser man detta under fältet "Tjänst".

Är fakturan såld med fakturaköp så finns en ny ruta som heter "Factoringinformation". Här kan man se om fakturan blev godkänd eller nekad för finansiering samt kundens saldo och hur stor del som blev finansierad.

Kontoutdrag

I Fortnox Fakturering när du har Nox Finans aktiverat har du en egen separat flik som heter just Nox Finans. Där finner du bland annat fliken Kontoutdrag. På denna sida kan du följa alla transaktioner och de verifikat och underlag som Nox Finans skapat. Använder du tjänsten fakturaköp så kommer du att ha två separata konton under fliken Kontoutdrag. Ett klientmedelskonto för fakturaköp och ett depositionskonto om detta används.

Använder du tjänsten fakturabelåning finns det ett separat konto för detta. Ett belåningskonto som visar hur belåningsgrunden förändras. Använder du fakturabelåning varnar vi om din fakturabelåning för närvarande är övertrasserad och med vilket belopp. För att undvika ytterligare avgifter måste klienten snarast skicka nya fakturor för att möta upp övertrasseringen. Här länkas du också till hjälpavsnittet där vi förklarar hur vi räknar på övertrassering.

Begreppsförklaring

Fakturaköp – det är en typ av factoring där några eller alla fakturor säljs och överlåts till finansbolag eller banker.

Fakturabelåning – det är en typ av factoring där en eller alla fakturor används som säkerhet till ett lån från ett finansbolag eller bank. Om gäldenären inte kan betala inom avtalad kredittid så krävs lånet tillbaka från företaget som belånade fakturan.