Kom igång med Fortnox Anläggningsregister

Håll koll på inventarier och avskrivningar i vårt Anläggningsregister. Här visar vi steg för steg hur du så snabbt som möjligt kommer igång.

1. Ge behörighet till användare

Det första du behöver göra är att tilldela licens och ge behörigheter till den/de användare som ska ha tillgång till programmet. För att göra detta måste du vara systemadministratör.
Klicka på ditt företagsnamn uppe till höger och sedan på Administrera användare. Här tilldelar du programlicenser och ger behörigheter.

Läs mer här: Behörigheter i Fortnox Anläggningsregister

2. Skapa räkenskapsår

För att kunna utföra avskrivningar behöver du ha skapat ett räkenskapsår. Om du inte redan har skapat ett räkenskapsår gör du det genom kalendern uppe till höger i programmet. Välj Skapa nytt / redigera / radera år, fyll i start- och slutdatum för det räkenskapsår som du ska börja arbeta med.

Läs mer här: Räkenskapsår

3. Ange verifikationsserie

Du behöver även ange vilken verifikationsserie du vill att avskrivningsverifikationerna ska hamna i. Gå till inställningarna uppe i högra hörnet, klicka på Bokföring och sedan Verifikationsserier. Till höger kopplar du verifikationsserien till Anläggningsregistret.

4. Lägg upp tillgångar

Skapa tillgång

Nästa steg är att lägga till tillgångarna i ditt register. Klicka på Anläggningsregister i huvudmenyn och sedan på den knappen Skapa ny.

Läs mer här: Skapa tillgång

Importera befintligt tillgångsregister

Har du ett befintligt tillgångsregister så kan du importera det till Fortnox. Klicka på Register uppe till höger i programmet, och sedan Importera

Läs mer här: Importera anläggningstillgångar

Exempelfiler och mer information om mallar hittar du här:  Mallar och exempelfiler

5. Utför avskrivningar

När du lagt upp dina tillgångar kan du börja skriva av dem. Hur ofta man skriver av sina tillgångar är olika, vanligtvis utförs avskrivningar månadsvis eller årsvis.
Klicka på fliken Avskrivningar och välj fram till och med vilket datum du vill utföra avskrivningarna. Klicka sedan på knappen Utför avskrivningar nere i högra hörnet. Det kommer då att skapas en verifikation för samtliga tillgångar för den angivna perioden.

Så fort avskrivningen har gjorts kommer en verifikation skapas i Fortnox Bokföring. Du hittar samtliga verifikationer genom att klicka på Bokföring i huvudmenyn och sedan välja verifikationsserien för avskrivningar.

Film: Kom igång med Fortnox Anläggningsregister

Utbildning

Du vet väl att du även kan gå utbildning hos oss på Fortnox för att lära dig nya program eller funktioner? Här kan du läsa mer om utbildningen som visar dig hur du får full koll på inventarier och avskrivningar i Anläggningsregister:
Fortnox Anläggningsregister - Kom igång