Skapa arbetstidsschema

Följ

Arbetstidsschemat är grunden för kalendariet. När du kopplar en anställd till ett arbetstidsschema bestäms när en anställd ska arbeta.

I nya bolag finns det följande schema att välja mellan:

* 0.schema
* Heltid
* Deltid 75 %
* Deltid 80%
* Förtroendetid månadslön 100%

Om den anställde har ett annat schema så kan man skapa upp egna.

Så här gör du för att lägga upp ett nytt arbetstidsschema:

1. Gå till Register uppe i programmets högra hörn och välj alternativet Arbetstidsschema.

2. Klicka på den orangea knappen Skapa nytt och namnge schemat i fältet Schema-ID och Benämning.

3. Ange schemalängd i dagar. Om du har ett vanligt måndag till söndag schema på sju dagar behöver du inte fylla i något här, eftersom det är standard. Beroende på återkommande intervaller kan du t.ex. skapa ett tre veckors schema genom att ange 21 dagar. För att kunna redigera fältet Schemalängd dagar måste du först ange "Ja" under Avvikande schemalängd.

4. Vid referensdatum anger du vilket datum arbetstidsschemat ska utgå ifrån. Utifrån det datum du anger skapar programmet benämningarna för schemadagarna (t ex v1 måndag, v1 tisdag o.s.v.). För varje dag anger du antalet arbetstimmar. Anges inget referensdatum så föreslås automatiskt ett schema med 7 dagars schemalängd.

5. Om det förekommer arbetstid på helgdagar ska du ange "Ja" under Arbeta helgdagar.

6. Ligger arbetstiden på obekväm arbetstid finns det möjlighet att lägga antal OB-timmar direkt på schemat. I programmet går det att lägga tre olika OB-nivåer.

7. Ange alltid veckoarbetstiden för heltid avseende schemalängd. Sysselsättningsgraden räknas ut med hänsyn till de timmar som läggs på schemat.

8. När du angivit antal timmar på schemat klickar du på knappen Spara nere till höger. Då skapas en översiktsbild över arbetstidsschemat för innevarande år. Öppna upp blocket för Kalender så ser du översiktsbilden. Uppe till höger i programmet ser du vilket löneår du är inne i.

I översiktsbilden summeras arbetstiden och eventuella OB-timmar. Längst ner till höger ser du också den totala arbetstiden för hela året. Behöver du ändra arbetstiden för en viss dag markerar du dagen och fyller i arbetstid och eventuella OB-timmar, spara när du är klar.