Skapa arbetsgivardeklaration

Följ

En del i varje månads lönekörning är att skapa och skicka in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket. Genom arbetsgivardeklarationen redovisas arbetsgivaravgifter och den dragna preliminärskatten.

Skapa arbetsgivardeklaration
För att skapa arbetsgivardeklarationen går du till Lönekörning - Arbetsgivardeklaration och klickar sedan på den orangea knappen Skapa ny som du hittar uppe i högra hörnet. Välj vilken period du vill skapa arbetsgivardeklarationen för och klicka sedan på knappen OK.

Som du ser i listan hämtas värdena upp, den aktuella skatteperioden blir grönmarkerad och får status "Skapad".

För att kontrollera den framräknade arbetsgivaravgiften och skatten skriver du ut ett skatteunderlag och får då arbetsgivardeklarationen specificerad per anställd.

Om allt stämmer skriver du antingen ut arbetsgivardeklarationen på papper eller så klickar du på knappen "Skapa ESKD-fil" för att du ska få en fil som du laddar upp på Skatteverkets hemsida. Observera att Skatteverket måste medge om en ESKD-fil kan lämnas innan du skickar in arbetsgivardeklarationen elektroniskt.

Det finns även ett filter benämnt "ändrade". I detta filter kommer alla arbetsgivardeklarationer som har ändrats efter de har skapats att visas, vilket också innebär att de kommer ändra färg från grönt till gult.