Skicka e-faktura till privatperson

Vill du skicka e-fakturor till dina kunder behöver du aktivera stöd för e-faktura i inställningarna. Skillnaden från en vanlig pappersfaktura eller en PDF-faktura är att e-fakturor skickas direkt in i dina kunders bank. Att skicka e-fakturor kostar 2,50 kr/faktura.

Läs mer här om att skicka e-faktura till företag

Checklista

1. Aktivera e-faktura under Inställningar - Fakturering - Digitalt flöde-E-faktura
  2. Kontakta din bank och aktivera möjligheten att skicka e-faktura till privatpersoners internetbank. Ange servicenummer 940022. Se även till att aktivera OCR-Kontroll för ert bankgironummer.
  3. Lägg in bankens avtalsnummer under Inställningar - Fakturering - Digitalt flöde-E-faktura.
  4. Aktivera OCR-nummer under Inställningar - Fakturering - Nummerserier och OCR.
  5. Kontakta Crediflow och be dem aktivera e-fakturering för privatpersoner (B2C). Ange ert företagsnamn och organisationsnummer i meddelanderutan.
  6. Nu kan dina kunder via sin internetbank bjuda in dig att skicka e-faktura till dem.
  7. När sammankoppling är gjord kan du skapa faktura till kunden under Kundfakturor - Skapa ny, och fakturaleveranssättet är då ändrat till E-faktura.

1. Avtal för e-faktura hos banken

Kontakta din bank för att de ska aktivera möjligheten för dig att skicka e-fakturor till privatpersoners internetbank. När du lägger upp avtalet i banken är det viktigt att du även anger servicebyrånumret till vår operatör. Det servicebyrånummer du ska ange till din bank är 940022. När du fått ett avtalsnummer från banken fyller du i det under Inställningar - Fakturering - Digitalt flöde-E-faktura.

OBS! Om du som företag har antingen Swedbank eller Nordea som din bank så kommer det i dagsläget inte att fungera att skicka e-fakturor till privatpersoner.

2. Aktivera OCR

OCR-nummer är obligatoriskt att använda när du skickar e-fakturor till privatpersoner. Aktivera OCR-nummer under Inställningar - Fakturering - Nummerserier och OCR. Du behöver även ha ett avtal för Bankgiro Inbetalningar hos din bank.

3. Sammankoppling med kund

Observera att du enbart kan skicka inbjudningar till företag. Om du ska skicka e-fakturor till privatpersoner behöver din kund istället skicka en inbjudan till dig. Din kund skickar inbjudan genom sin internetbank och när sammankopplingen är gjord ser du det genom symbolen för e-faktura precis under kundens namn på kundkortet och kundens fakturor kommer fortsättningsvis att skickas som e-faktura.

Det är viktigt att kunden finns upplagd i ert kundregister med korrekt personnummer innan kunden skickar en inbjudan till er. Den anslutande kunden behöver även vara noga med att skriva in korrekt kundnummer som denne har i ert kundregister när de gör sammankopplingen mot er.

När du gjort en sammankoppling för att kunna skicka e-fakturor till en kund kommer det förvalda leveranssättet på den kunden att ändras till e-faktura. Det innebär att du skapar dina fakturor precis som vanligt och klickar bara på knappen Skicka för att fakturan ska skickas som e-faktura till din kund.