Fortnox Användarstöd

Inställningar - Utskriftstjänst

Använder du dig av utskriftstjänsten har du möjlighet att göra ett antal justeringar under inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Klicka sedan på Fakturering - Utskriftstjänst

Priser

För aktuella priser gällande utskriftstjänsten, klicka här: Fortnox prislista.
Observera att det är olika priser beroende på om du väljer att skicka med en bilaga med fakturorna, om du vill ha färgutskrift och om du vill att de ska skickas med A- eller B-post.

 

Utskriftsmallar

När du använder dig av utskriftstjänsten kan du välja hur dina fakturor ska se ut. Antingen kan du använda dig av en egen utskriftsmall eller så kan du välja att använda någon av följande mallar: Fastställd mall utan OCR-blankett, Fastställd mall plusgiro OCR eller Fastställd mall Bankgiro OCR. Mallarna med OCR-blankett innebär att den sista delen på fakturan kommer bestå av en inbetalningsavi, se exempelfaktura nedan.

 

Exempelfaktura Fastställd mall Bankgiro OCR

Nedanstående exempelfaktura visar hur den fastställda mallen med bankgiro OCR ser ut. Har du laddat upp ditt företags logotyp kommer den skrivas ut högst upp i vänstra hörnet. Om du inte väljer färgutskrift kommer logotypen att skrivas ut i svartvitt. 

 

Exempelfil_fastst_lld_mall_Bankgiro.jpg

 

 

Förvald utskriftsmall

Väljer du alternativet Förvald mall kommer den mall som du har sparat på respektive kund att användas. Har du ingen förvald utskriftsmall på en kund kommer istället den mall du angivit i inställningarna för utskrifter att användas. 

 

Om du väljer den förvalda mallen är det viktigt att du inte har redigerat fakturalayouten genom att t.ex. ha flyttat på adressfältet. Följande kriterier måste vara uppfyllda för att fakturorna ska kunna skickas via utskriftstjänsten med en egen utskriftsmall:


Adress
En rektangel (80 x 30 mm ), placerad 114 mm från dokumentets högerkant och 36 mm från dokumentets överkant skall innehålla mottagarens adress

Avsändare
En rektangel (75 x 20 mm ), placerad 12 mm från dokumentets vänsterkant och 5 mm från dokumentets överkant syns i avsändarfönstret och kan innehålla avsändarens logotyp och avsändaradress.

Printmarkeringar
Ett fält, i övre högra hörnet 12 mm från högerkant och 70 mm från överkant måste alltid lämnas vitt för tryckeriets printmarkeringar.


Vi rekommenderar därför att du skickar en testfaktura till dig själv innan du fakturerar dina kunder. Detta för att kontrollera att fakturan ser ut så som du vill ha den. 

 

Exempelfaktura Förvald mall

Nedanstående exempelfaktura visar hur den förvalda mallen ser ut. Har du laddat upp ditt företags logotyp kommer den skrivas ut högst upp i vänstra hörnet. Om du inte väljer att du vill ha färgutskrift kommer logotypen skrivas ut i svartvitt. 


Exempelfaktura_f_rvald_mall.png

 

Logotyp

Observera att din logotyp måste vara av filtyp JPG när du skickar fakturor via utskriftstjänsten. Om du har ett annat filformat behöver du öppna upp logotypen i ett bildredigeringsprogram och spara om den med filtyp JPG. Ladda sedan upp den under dina företagsuppgifter och spara så kommer logotypen att visas korrekt på alla utskrifter. 

 

Porto

De fakturor som skickas via utskriftstjänsten skickas med B-post, din kund får alltså fakturan efter 2-4 dagar. Vill du att det ska gå snabbare att skicka fakturorna ska du istället välja att de ska skickas med A-post. Då tar det istället 1-2 dagar innan fakturan är levererad. Du ändrar detta under inställningarna där du har ett fält för porto. 

 

Svartvitt eller färgutskrift 

Vill du att dina fakturor ska skrivas ut i färg hittar du även denna inställning under Inställningar - Fakturering - Utskriftstjänst.  

 

Bilagor till fakturorna

Skulle du vilja bifoga en bilaga till de fakturor som du skickar via utskriftstjänsten kan du göra det genom att ladda upp bilagan i mappen Bilagor utskriftstjänst som du hittar i din arkivplats. Öppna upp mappen och ladda upp filen från din dator genom att klicka på knappen Lägg till fil som du hittar uppe i högra hörnet. 

Följande kriterier måste uppfyllas för att bilagan ska kunna skrivas ut:

  • Bilagans filformat måste vara PDF.
  • Eventuella bilder på bilagan måste vara i JPG-format. 
  • Bilagorna måste även vara stående, om du bifogar en bilaga som är liggande kommer inte hela bilagan att få plats på utskriften.

Precis som fakturorna kommer bilagorna att skrivas ut på A4-papper. 

 

01.png

 

När filen är upplagd i mappen väljer du att du vill skicka med en bilaga och väljer filen i rullgardinsmenyn Fakturabilaga. Avsluta med att Spara

 

02.png