Registrera delbetalning på kundfaktura

Följ

För att registrera en delbetalning på en kundfaktura har du två valmöjligheter. Antingen gör du betalningen utifrån den aktuella fakturan eller så gör du betalningen utifrån fliken Inbetalningar. Om du arbetar utifrån fliken Inbetalningar kan du registrera betalning på flera fakturor samtidigt. Använder du dig av betalfiler för att registrera inbetalningar gör du även det under fliken Inbetalningar, läs mer om hur du arbetar med betalfiler här

Film: Registrera delbetalning eller bortskrivning

Delbetalning utifrån fakturan
Vill du registrera delbetalningen utifrån fakturan letar du fram den aktuella fakturan i fakturalistan. Öppna upp fakturan och klicka sedan på Inbetalningar som du hittar uppe i mitten på fakturan.

Du får då upp en mindre ruta där du börjar med att fylla i betaldatum. I kolumnen Betalt SEK fyller du i hur mycket kunden har betalat in. Avsluta med att välja betalsätt och klicka sedan på Bokför. Om fakturan blivit delbetald tidigare kommer du även se de redan bokförda betalningarna här. När du registrerar en delbetalning kommer fakturans saldo att minska och den ligger fortfarande kvar i fakturalistan som obetald.

Delbetalning utifrån fliken Inbetalningar
Vill du registrera delbetalning på en eller flera kundfakturor samtidigt går du in på fliken Inbetalningar. Börja med att fylla i det datum som du vill bokföra inbetalningen på i fältet Betaldatum. I nästa fält söker du fram den faktura som blivit betald. Du kan söka på kundnummer, kundnamn, fakturanummer och OCR-nummer. Välj faktura och kontrollera att det inbetalda beloppet stämmer.

I kolumnen Betalt SEK fyller du i vad som betalats in och klickar sedan på Lägg till. När det inbetalda beloppet understiger fakturans saldo registreras fakturan som delbetald. Fakturan kommer då att ligga kvar som obetald i fakturalistan och saldot ändras.