Skapa kontantfaktura

Följ

Om din kund betalar direkt, kontant eller med kort, kan du skapa en kontantfaktura istället för en vanlig faktura som används när din kund betalar i efterskott. Kontantfakturan bokas inte upp som någon fordran utan går direkt in på kassa- eller checkräkningskontot via en enda verifikation. Om kundens namn och adress registreras på kontantfakturan så kan du använda detta istället för ett certifierat kassaregister.

Film: Skapa kontantfaktura i Fortnox Fakturering

Inställningar kontantfaktura
För att kunna skapa en kontantfaktura behöver du först ha lagt upp en så kallad Kontantkund. För att lägga upp en kontantkund går du till Register - Kunder och klickar på knappen Skapa ny som du hittar uppe i högra hörnet. Här lägger du upp en kund som du döper till exempelvis Kontantkund. Avsluta med att spara.

Gå sedan vidare till inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet och välj Fakturering - Registreringsvy. Här väljer du att kontantkunden ska hämtas upp varje gång du skapar en kontantfaktura. Du kan även välja om du vill att de kunder du skapar kontantfakturor till automatiskt ska sparas i ditt kundregister.

Du behöver även ange vilken verifikationsserie och vilka förvalda konton du vill använda för kontantfakturorna. Verifikationsserien lägger du upp under Inställningar - Fakturering - Verifikationsserier. Fyll i en kod och en benämning och välj sedan så att serien ska vara förvald för kontantfakturor. Spara dessa inställningar innan du går vidare till inställningarna för förvalda konton. De förvalda kontona som påverkar kontantfakturor är de för kontantbetalning och kontantbetalning via kontokort.

Skapa kontantfaktura
När du är klar med inställningarna kan du skapa kontantfakturan. Gå till Fakturering i huvudmenyn och klicka på Skapa ny till höger i fakturalistan. Börja med att välja Kontantfaktura under fakturatyp, då hämtas kontantkunden upp. Fyll i din kunds organisationsnummer eller personnummer så hämtas adressuppgifterna automatiskt. Om du har aktiverat funktionen i inställningarna så kommer kunden läggas till i ditt kundregister när du sparar fakturan.

Under betalsätt väljer du om din kund betalat kontant, med kort eller via autogiro. Fyll sedan i vilka artiklar kunden köpt. Avsluta med att spara eller bokföra fakturan och skicka den till din kund. Så länge fakturan bara är sparad kan du ändra uppgifterna på den. När fakturan bokförts kan du inte längre göra några justeringar.

När du sparat eller bokfört fakturan hamnar den i fakturalistan och blir märkt med "KF", som i kontantfaktura, i kolumnen för fakturatyp.