Skapa kreditfaktura

Följ

Om du behöver skapa en kreditfaktura kan du antingen göra det genom att kreditera en befintlig faktura eller genom att skapa en kreditfaktura från grunden.

Film: Skapa kreditfaktura i Fortnox Fakturering

Skapa kreditfaktura utifrån en befintlig faktura
Har du en registrerad faktura som är obetald öppnar du upp den och uppe till höger har du alternativet Skapa kreditfaktura. När du klickar här får du frågan om du vill skapa en kreditfaktura på den faktura du har öppen. Om du skapar en kreditfaktura på detta sätt kommer de båda fakturorna att vara kopplade till varandra. Om du inte har alternativet Skapa kreditfaktura beror det på att fakturan du är inne på är ej bokförd eller delbetald.

Skapa kreditfaktura från grunden
Vill du skapa en kreditfaktura från grunden klickar du på Skapa ny i fakturalistan. Längst upp på den fakturan som skapas väljer du alternativet Kreditfaktura som du hittar uppe till höger. Fyll sedan i de uppgifter som du vill ha med på fakturan. När du valt fakturatyp kreditfaktura kommer det automatiskt att bli ett minustecken framför antal på artikelraderna. Detta gör även att frakt- och fakturaavgift samt totalbeloppen får ett negativt värde.

När du är klar med fakturan kan du antingen välja att spara den eller att bokföra den. Så länge den bara är sparad kan du ändra fakturans uppgifter. Däremot måste fakturan vara bokförd för att du ska kunna bokföra den som betald.

Kvitta fakturor
Så länge du inte har bokfört fakturorna som betalda ligger de fortfarande kvar i reskontralistan. Om du vill att de ska kvittas mot varandra så behöver du alltså bokföra både originalfakturan och kreditfakturan som betalda. Klicka på fliken Inbetalningar och sök fram de båda fakturorna så ser du att beloppen tar ut varandra. Avsluta med att bokföra betalningen så ligger fakturorna inte kvar i din reskontralista. Oftast används samma betaldatum när man gör denna typ av kvittning.

När du sparat eller bokfört fakturan hamnar den i fakturalistan och blir märkt med ett "C", som i credit, i kolumnen för fakturatyp.