Kundregister

Följ

För att kunna skapa en offert, order eller faktura till en kund behöver du ha lagt upp kunden i ditt kundregister. Du hittar ditt kundregister uppe till höger i programmet. Klicka på Register - Kunder.

Genom att samla all kundinformation på samma ställe går det snabbt för dig att skapa exempelvis en faktura. Detta eftersom den specifika kundinformationen hämtas upp från registret och fylls i på fakturan. Du fyller bara i vad som ska faktureras och sedan är fakturan klar att skickas till kund.

Film: Kundspecifika inställningar

Genom kundregistret får du också en enkel och tydlig ordning på dina kunduppgifter. Vill du söka på en kund kan du antingen söka på kundnummer eller kundnamn alternativt göra en utökad sökning där du till exempel kan söka på de kunder med ett specifikt postnummer eller en viss ort.

Import av befintligt kundregister

Har du ett befintligt kundregister som du vill lägga in i ditt program kan du genomföra den importen in i programmet på egen hand. Välj att klicka på Register uppe till höger i programmet och sedan väljer du alternativet Importera.

För att läsa mer hur du gör för att importera till redan befintliga kundregister klicka här.

Vill du läsa mer om mallarna och få tag på exempelfiler artikelregister klicka här.

Register - Kunder
När du klickat på Register - Kunder kommer du till en lista där du ser alla dina kunder. Du kan ändra sorteringsordningen genom att klicka på någon av rubrikerna. Om du t.ex. vill att kunderna ska sorteras efter ort så klickar du på rubriken Ort, för att ändra så att sökresultatet visas från Ö-A istället för A-Ö så klickar du på rubriken en gång till. Du ändrar alltså från stigande till fallande ordning genom att klicka på rubrikerna.

Lägg till kund
För att lägga till en kund klickar du på knappen Skapa ny uppe till höger i vyn. Fyll i de uppgifter du har om kunden. På fliken Grunduppgifter fyller du i de obligatoriska uppgifterna kundnummer och kundnamn. Här kan du också fylla i kundtyp och en eventuell branschkod. Nästa flik är Faktureringsuppgifter, här anger du  bland annat betalningsvillkor och vilken prislista du vill koppla till kunden. Du väljer även vilken momstyp som ska kopplas till kunden. Om du exempelvis levererar en produkt till en köpare utanför EU så ska du märka den kunden med momstyp Export.

Tänk på att desto fler uppgifter du lägger in från början, ju mindre behöver du ange varje gång du lägger in kund på en faktura. Du kan när som helst gå in och ändra eller komplettera uppgifterna genom att klicka på aktuell kund i registret. Klicka på Spara när du är klar. Du kan också ändra uppgifterna när du skapar en faktura, om en faktura till exempel ska ha ett annat betalningsvillkor än det som hämtas upp från kundregistret.

Under fliken Affärshändelser ser du vilka offerter/order/fakturor som har skapats med den aktuella kunden. Även här har du möjlighet att göra en mer specifik sortering där du exempelvis kan välja att visa vilka offerter/order/fakturor som skapats med kunden inom ett visst datumintervall eller inom ett visst projekt.

Utökad sökning
Letar du efter en specifik kund kan du antingen söka på kundnummer, kundnamn eller organisationsnummer i sökfältet uppe i vänstra hörnet eller göra en utökad sökning där du exempelvis gör ett urval på de kunder som finns på en viss ort.

Automatisk adresshämtning
Har du tillgång till kreditupplysningen i programmet kommer du också kunna använda dig av en funktion som automatiskt hämtar upp adressuppgifterna på din kund genom att du enbart fyller i kundens organisationsnummer eller personnummer. Klicka på Skapa ny i kundregistret och fyll i organisations-/personnumret och klicka på enter-tangenten så kommer adressinformationen hämtas via vår kreditupplysningstjänst och fyllas i automatiskt. Den automatiska adresshämtningen är kostnadsfri.

Kreditupplysning
I tjänsten Fortnox Kreditupplysning samarbetar vi med Creditsafe AB och förutom möjligheten att ta kreditupplysningar på dina kunder kan du bevaka dina kunder och få information om nya händelser beträffande din kund i Bolagsverkets eller Kronofogdens register. Läs mer om hur du gör en kreditupplysning här

Ändra eller ta bort kund
Du kan ändra all information utom kundnumret genom att klicka in dig på en kund och justera uppgifterna. Om du vill kan du även redigera en kund när du står inne på en faktura. Klicka i så fall på redigerasymbolen till höger om kundnamnet så kommer du in på kundkortet och kan ändra uppgifterna.

Vill du ta bort en kund gör du det utifrån kundkortet genom att klicka på knappen Radera nere i vänstra hörnet. Observera att du inte kan radera en kund som du skapat en offert, order eller faktura på.