Inställningar - Husarbete

Använder du dig av rot- eller rutavdrag och vill kunna skapa offerter, order och fakturor med skattereduktion behöver du aktivera funktionen för husarbete i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Klicka på Offert/Order - Husarbete och välj sedan att aktivera funktionen.

OBS! Från 1 januari 2020 kräver Skatteverket att betalning för utförda rot- och rutarbeten sker elektroniskt.
Läs mer här: Krav på elektroniska betalningar för rot/rut

Rotavdrag

- Köparen kan dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden, maximalt 50 000 kronor, oavsett köparens ålder.
- För att utnyttja maximal skattereduktion för rotarbete måste arbetskostnaden uppgå till minst 166 667 kronor

Rutavdrag

- Köpare som inte har fyllt 65 år kan få max 25 000 kronor i rutavdrag.
- Köpare som har fyllt 65 år kan få som mest 50 000 kronor i rutavdrag.
- Rutavdrag för städning godkänns endast för enklare städarbete, annat rengöringsarbete samt flyttstädning.
- Rutavdrag godkänns inte länge för matlagning.

Du väljer även om du vill att rot- eller rutavdrag ska vara förvalt. Du kan givetvis ändra avdragstyp när du sedan skapar fakturan om du arbetar med både rot- och rutavdrag. Välj det alternativet som du använder oftast i inställningarna.

Läs mer på Skatteverkets hemsida för att få mer information om vad som gäller vid denna typ av skattereduktion:
Skatteverket: Rot- och rutarbete

Avsluta med att Spara.
För att få en beskrivning av hur du skapar en faktura med rot- eller rutavdrag, klicka här:
Skapa husfaktura, rot och rut