Kontoplan

Följ

Genom kontoplanen kommer du åt alla dina konton. Här kan du ändra inställningarna för ett visst konto, aktivera och inaktivera, radera samt lägga upp nya konton. Det är även här du kan överföra ingående balanser från föregående år. Om du letar efter ett visst konto kan du göra en utökad sökning där du t.ex. kan söka på en viss kontotyp eller en viss momskod. Precis som i övriga listor ändrar du sorteringsordning genom att klicka på någon av rubrikerna. Vill du t.ex. att listan ska sorteras efter kontobenämning klickar du på rubriken Benämning. För att byta till omvänd alfabetisk ordning klickar du på rubriken en gång till.

När du klickat på ett konto ser du de inställningar som är gjorda på kontot. Under blocket Ytterligare uppgifter kan du bland annat ändra momskod, ange om kostnadsställe alltid måste anges och ange vilket projekt som ska föreslås.

Budget
Under blocket Budget anger du kontots budget. Här kan du fördela budgeten över de olika kostnadsställena eller om den inte ska specificeras per kostnadsställe så anger du beloppet på raden Ospecificerat. De värde du anger i kolumnen Årsbudget fördelas automatiskt ut över månaderna och du kan själv ändra om fördelningen inte ska vara lika stor varje månad.

Vill du ange fördelningen i procent istället för kronor klickar du på procenttecknet till vänster över listan. Om du skulle ange ett procentvärde med decimaler som inte motsvarar ett belopp i heltal kommer procentvärdet att avrundas. Detta eftersom en budget oftast anges i heltal.

Observera att budgeten anges som ett minusvärde på alla kostnadskonton.