Inställningar - Digitalt flöde - E-faktura

Följ

Innan du börjar ta emot e-fakturor behöver du aktivera stöd för funktionen under inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. För att aktivera funktionen behöver du ha behörighet för inställningarna i bokföringsprogrammet. Om du inte har behörigheten behöver du be din systemadministratör eller programadministratör att följa nedanstående steg för att aktivera tjänsten åt dig.

När du öppnat inställningarna väljer du Leverantörsfaktura/Fakturering och klickar på Digitalt flöde - E-faktura. Här fyller du i ditt företags uppgifter. Har ditt företag inget GLN-nummer så behöver du inte fylla i det. Ett GLN-nummer används till exempel för att kunna skicka e-fakturor till företag med flera filialer. Då har varje filial ett särskilt GLN-nummer som gör att fakturan skickas till rätt mottagare.

Väljer du att du inte vill ta emot e-fakturor kommer dina leverantörer inte att kunna skicka någon inbjudan om att börja skicka e-fakturor till dig eftersom du då inte kommer att synas i EDI-katalogen. När en leverantör skickat en inbjudan får du upp en notis uppe i programmets vänstra hörn. Vill du godkänna inbjudan innan du mottagit första fakturan går du in på leverantören i registret och klickar på e-fakturasymbolen. Där kommer du kunna se och acceptera att leverantören i fortsättningen kommer skicka e-fakturor till dig.

Har leverantören skickat en faktura samtidigt som du mottagit inbjudan accepterar du den samtidigt som du skapar fakturan. Alla mottagna e-fakturor hamnar under fliken Inkomna fakturor.

Du har även möjlighet att skriva ett inbjudningsmeddelande som dina leverantörer ser när de vill börja skicka e-fakturor till dig. Ett sådant inbjudningsmeddelande skulle exempelvis kunna innehålla information om att du gärna vill ta emot e-fakturor för att underlätta administrationen och minska ditt företags miljöbelastning. Avsluta med att spara inställningarna.

Du kommer få ett mejl varje gång du tar emot en e-faktura, om du inte vill ha det avaktiverar du det i inställningarna.

Läs om hur du tar emot e-fakturor här.