Inställningar - Digitalt flöde - E-faktura

Följ

Innan du börjar ta emot e-fakturor behöver du aktivera stöd för funktionen under inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. För att aktivera funktionen behöver du ha behörighet för inställningarna i bokföringsprogrammet. Om du inte har behörigheten behöver du be din systemadministratör eller programadministratör att följa nedanstående steg för att aktivera tjänsten åt dig.

När du öppnat inställningarna väljer du Bokföring och klickar på Digitalt flöde - E-faktura. Här fyller du i ditt företags uppgifter. Har ditt företag inget GLN-nummer så behöver du inte fylla i det. Ett GLN-nummer används till exempel för att kunna skicka e-fakturor till företag med flera filialer. Då har varje filial ett särskilt GLN-nummer som gör att fakturan skickas till rätt mottagare.

Väljer du att du inte vill ta emot e-fakturor kommer dina leverantörer inte att kunna skicka någon inbjudan om att börja skicka e-fakturor till dig eftersom du då inte kommer att synas i EDI-katalogen. När en leverantör skickat en inbjudan får du upp en notis uppe i programmets vänstra hörn. Vill du godkänna inbjudan innan du mottagit första fakturan går du in på leverantören i registret och klickar på e-fakturasymbolen. Där kommer du kunna se och acceptera att leverantören i fortsättningen kommer skicka e-fakturor till dig.

Har leverantören skickat en faktura samtidigt som du mottagit inbjudan accepterar du den samtidigt som du skapar fakturan. Alla mottagna e-fakturor hamnar under fliken Inkomna fakturor.

Du har även möjlighet att skriva ett inbjudningsmeddelande som dina leverantörer ser när de vill börja skicka e-fakturor till dig. Ett sådant inbjudningsmeddelande skulle exempelvis kunna innehålla information om att du gärna vill ta emot e-fakturor för att underlätta administrationen och minska ditt företags miljöbelastning. Avsluta med att spara inställningarna.

Du kommer få ett mejl varje gång du tar emot en e-faktura, om du inte vill ha det avaktiverar du det i inställningarna.

Läs om hur du tar emot e-fakturor här.