Skapa konteringsmall med periodisering

Följ

I Fortnox kan du skapa  en konteringsmall för att förenkla din bokföring. I denna text beskriver vi hur du gör för att skapa en konteringsmall som hjälper dig att periodisera dina leverantörsfakturor. En periodisering/fördelning är en fast kontering som återkommer med ett visst givet intervall, t.ex. månatlig ombokning av förutbetalda hyror eller avskrivningar av bilar.

För att skapa en konteringsmall med periodisering klickar du på inställningar som du finner längst upp till höger i programmet. Välj Leverantörsfakturor och öppna upp blocket Konteringsmallar, klicka sedan på Skapa ny.

Fyll i en kod och en benämning på din konteringsmall och välj sedan att typen är Leverantörsfaktura. När detta valet är gjort får du möjligheten att inkludera periodisering på din konteringsmall.

I en vanlig konteringsmall lägger du upp vilka konton och fördelningar som ska ingå och hur du vill att den ska hjälpa dig med din kontering. Den här konteringsmallen ska ju innehålla en periodisering därför lämnar vi konteringsrutan tom och fortsätter istället med att göra inställningarna för periodiseringen.

Först väljer du med vilken frekvensen periodiseringen ska utföras (månadsvis, kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis). Därefter ställer du in om periodiseringen ska göras inklusive eller exklusive moms, vilket periodiseringskonto och kostnadskonto som ska ingå samt vilken beskrivning den ska ha.

Därefter klickar du på knappen Skapa konteringsunderlag och kommer då att få dina valda konton i rutan med en formel för att periodiseringen ska utföras på rätt sätt. Vill du skapa eller ändra formeln för dina konton på egen hand kan du använda de olika kommandon som du finner i de grå rutorna. Det innebär att du exempelvis kan lägga till fler konton eller fördela beloppen mellan olika kostnadsställen och projekt.

När du är klar med dina inställningar klickar du på spara.

Nu är din konteringsmall med periodisering klar att användas på en leverantörsfaktura. Gå in på Leverantörsfakturor och klicka på Skapa ny. När du valt leverantör och lagt in rätt datum och totalbelopp på fakturan så väljer du in din konteringsmall i fältet konteringsmall som du finner under blocket Ytterligare uppgifter.

När du valt in din konteringsmall så behöver du ställa in under vilken period som periodiseringen ska utföras. Antalet periodiseringar beror på  vilken frekvens  du angav i konteringsmallen. För att välja period  klickar du på verktyget Periodisering som du finner uppe till höger på leverantörsfakturan.

När du fyllt i start- och slutdatum för periodiseringen kommer antalet periodiseringar att räknas ut med hjälp av frekvensen. Periodiseringskonto, kostnadskonto och beskrivning hämtas från inställningarna.

När du sedan väljer att klicka på Lägg till så kommer din leverantörsfaktura att konteras klart och du har nu lagt in en periodisering på den aktuella leverantörsfakturan.