Fortnox Användarstöd

Skapa momsrapport
När du ska lämna in din rapport om mervärdesskatten, momsen, till staten skapar du en momsrapport i Fortnox Bokföring under menyvalet Rapporter.

01.png
 

Ändra momsperiod

Det finns ingen direkt inställning i programmet där du ställer in vilken momsperiod du har i ditt företag. Detta bestäms snarare av den period du väljer att ta ut din momsrapport för. Tar du ut rapporten baserad på till exempel ett kvartal kommer detta att sparas och nästa gång, nästa period, du ska ta ut din momsrapport föreslår programmet nästa kommande period för din moms.

02.png 

Momskoder

Vilket/vilka belopp som läggs på varje ruta på din momsrapport beror på vilken momskod som du har satt på dina konton i kontoplanen. Såhär blir redovisningen på en skattedeklaration (baserat på varje momskod):

 

Momsrapport.png

 

Moms på frakt och fakturaavgifter

Tänk också på att momssatsen för frakt- och fakturaavgiften på fakturan/fakturorna blir den momssats som du har på flest antal artiklar på din faktura. Ifall du inte vill att det ska bli på det viset så kan du lägga din moms för dessa avgifter som artiklar på fakturan istället. Detta är viktigt för enligt mervärdesskattelagen ska beskattningsunderlaget för fraktkostnad och fakturaavgift fördelas på beskattningsunderlaget för respektive vara. Det innebär att du behöver fördela frakt och fakturaavgifter på olika momssatser.

Rekommendationen blir därför att ta bort frakt och fakturaavgift från fakturans fot och istället lägga upp dem som flera olika artikelrader med olika momssatser. Fördelningen görs utifrån en relation mellan beskattningsunderlaget för respektive vara och det totala beskattningsunderlaget för varorna.

Skriva ut momsrapporten

När du har valt att skriva ut din momsrapport för den valda perioden kommer du att få en fråga om momsrapporten ska godkännas. Svarar du Ja kommer din momsrapport att bokföras.

 

bokf_ra_momsrapport.jpg

 

Skapa eSKD-fil

Efter att du valt att bokföra din momsrapport kommer du även få möjlighet att skapa en eSKD-fil som du sedan kan ladda upp på Skatteverkets hemsida. För att göra detta behöver du ett BankID eller en giltig e-legitimation.

 

Skapa_eskd_fil.jpg

Felsökning av momsrapport

Om du tagit ut en momsrapport som inte stämmer, läs här: 
Felsökningsguide - Att felsöka en momsrapport
.