Inställningar - Verifikationsserier

Följ

För att strukturera din bokföring kan du med fördel använda dig av olika verifikationsserier för olika typer av bokföringstransaktioner. Förutom tydligheten som det innebär att använda sig av olika verifikationsserier så underlättar det även om du skulle behöva ta bort en felaktig verifikation. Du kan nämligen alltid ta bort den sista verifikationen i varje serie. Om du hade samlat alla verifikationer i samma serie skulle det snabbt fyllas på och för att kunna radera den felaktiga verifikationen skulle du behöva ta bort många fler verifikationer än vad du behöver om du delar upp din bokföring i flera verifikationsserier.

För att lägga upp en ny serie fyller du i en kod och en benämning. Bockar du i rutan för manuell kontering innebär det att du kan välja den serien när du skapar en manuell verifikation under fliken Bokföring. Till höger i vyn väljer du vilka serier du vill använda när du skapar fakturor, bokför betalningar, momsrapporter och så vidare.

Observera att inställningarna för verifikationsserie är knutna till respektive räkenskapsår. Du kan alltså ha olika inställningar för verifikationsserierna beroende på om du står i 2013 eller 2014. Du ser vilket räkenskapsår som är öppet längst upp i högra hörnet.