Fortnox Användarstöd

Skapa kreditfaktura

Om du vill skapa en kreditfaktura kan du antingen utgå ifrån en befintlig leverantörsfaktura eller skapa en kredit från grunden.

 

Skapa kreditfaktura utifrån en befintlig faktura

Öppna den registrerade fakturan och klicka på verktyget Skapa kreditfaktura som du hittar uppe till höger i vyn eller längst ner till vänster. När du klickar där får du frågan om du vill skapa en kreditfaktura på den faktura du har öppen. Om du skapar en kredit på detta sätt kommer de båda fakturorna att vara kopplade till varandra.
Om du inte ser alternativet Skapa kreditfaktura beror det på att fakturan du är inne på har status ej bokförd, makulerad eller att en kreditfaktura redan är skapas utifrån den här fakturan vid ett tidigare tillfälle.

01.png 

Skapa kredit från grunden

Vill du skapa en kredit från grunden gör du på samma sätt som när du skapar en vanlig faktura. Skillnaden är att du anger beloppen med ett minustecken framför beloppen i fälten Totalt och Moms. Det innebär att värdet som skulle varit i kredit istället hamnar i debet och tvärtom. Fyll sedan i övriga uppgifter som du vill ha med på fakturan.

När du är klar med fakturan kan du antingen välja att spara den eller att bokföra den. Så länge den bara är sparad kan du ändra fakturans uppgifter. Däremot måste fakturan vara bokförd för att du ska kunna bokföra den som betald.

 

Kvitta fakturor

Så länge du inte har bokfört fakturorna som betalda ligger de fortfarande kvar i reskontralistan. Har kreditfakturan samma belopp som originalfakturan och är skapad utifrån originalfakturan får du upp en fråga om du vill kvitta fakturan. Följ de stegen så kommer de lägga sig som slutbetalda och boka bort varandra. 

När du sparat eller bokfört fakturan hamnar den i fakturalistan och blir märkt med ett C, som i credit, i kolumnen för fakturatyp.

2.png