Leverantörsregister

Följ

För att kunna skapa en leverantörsfaktura i Fortnox behöver du lägga upp dina leverantörer i leverantörsregistret.  Om du letar efter en specifik leverantör kan du antingen söka på leverantörsnummer, namn eller organisationsnummer eller göra en utökad sökning på exempelvis telefonnummer eller ort.

Import av befintligt leverantörsregister
Har du ett befintligt leverantörsregister som du vill lägga in i ditt program kan du genomföra den importen in i programmet på egen hand. Välj att klicka på Register uppe till höger i programmet och sedan väljer du alternativet Importera.

För att läsa mer hur du gör för att importera till redan befintliga leverantörsregister klicka här.

Vill du läsa mer om mallarna och få tag på exempelfiler artikelregister klicka här.

Register - Leverantörer
I leverantörslistan ser du alla dina leverantörer. Du kan ändra sorteringsordningen genom att klicka på någon av rubrikerna. Om du t.ex. vill att leverantörerna ska sorteras efter ort så klickar du på rubriken Ort, för att ändra så att det blir omvänd alfabetisk ordning så klickar du på rubriken en gång till. Du ändrar alltså från stigande till fallande ordning genom att klicka på rubrikerna.

Lägg till leverantör
För att lägga till en leverantör klickar du på knappen Skapa ny uppe till höger i vyn. Fyll i de uppgifter du har om leverantören. På fliken Grunduppgifter fyller du i de obligatoriska uppgifterna leverantörsnummer och namn. Här kan du också fylla i leverantörens bankgiro eller plusgironummer.

Nästa flik är Bokföringsuppgifter där du bland annat fyller i vad leverantören har för betalningsvillkor och om du vill ha ett fördefinierat motkonto som läggs till när du skapar en faktura med leverantören. Använder du dig av Fortnox Leverantörsfakturaattest kommer du även kunna koppla samman leverantören med ett av de attestflöden som du lagt upp i inställningarna.

Tänk på att ju fler uppgifter du lägger in från början, desto mindre behöver du ange varje gång du lägger in leverantören på en faktura. Du kan när som helst gå in och ändra eller komplettera uppgifterna genom att klicka på aktuell leverantör i registret. Klicka på Spara när du är klar.

Under fliken Affärshändelser ser du vilka fakturor som skapats med den aktuella leverantören. Även här har du möjlighet att göra en mer specifik sortering där du exempelvis kan välja att visa vilka fakturor som skapats med ett visst projekt. Använder du dig av leverantörsfakturaattest kommer du även att kunna filtrera listan efter de fakturor som ligger under attest.

För att förenkla och göra det lättare att lägga till rätt information på en leverantör som inte redan finns i leverantörsregistret så följer den inscannade eller inskickade bilden nu med vid skapandet. När du väljer att klicka på en ny leverantörsfaktura och ska skapa den utifrån en inscannad eller inskickad bild så fortsätter bilden att visas i bildmodalen till höger vid användande av plustecknet för att Skapa ny leverantör. Därmed behöver du inte skriva ned uppgifterna först eller växla mellan olika fönster i Fortnox.

Automatisk adresshämtning
Har du tillgång till kreditupplysningen i programmet kommer du också kunna använda dig av en funktion som automatiskt hämtar upp adressuppgifterna på din leverantör genom att du enbart fyller i leverantörens organisationsnummer eller personnummer. Klicka på Skapa ny i leverantörsregistret och fyll i organisations-/personnumret och klicka på enter så kommer adressinformationen hämtas via vår kreditupplysningstjänst och fyllas i automatiskt.

Varning för bluffakturor
För att du ska undvika att betala bluffakturor får du en varning om du skulle skriva in organisationsnumret på en leverantör som finns med på Svensk handels varningslista. När du sparar leverantören eller leverantörsfakturan kommer varningen upp och du bör då kontrollera att fakturan är korrekt så att du inte betalar en felaktig faktura.

Kreditupplysning
I tjänsten Fortnox Kreditupplysning samarbetar vi med Creditsafe AB och förutom möjligheten att ta kreditupplysningar på dina leverantörer kan du bevaka dina leverantörer och få information om nya händelser beträffande din leverantör i Bolagsverkets eller Kronofogdens register. Läs mer om hur du tar en kreditupplysning här

Ta bort leverantör
Vill du ta bort en leverantör gör du det genom att öppna upp leverantören i registret, klicka sedan på knappen Ta bort nere i vänstra hörnet. Observera att du inte kan radera en leverantör som du skapat en faktura på.

Massbearbeta leverantörer
För att hålla ditt leverantörsregister uppdaterat och aktuellt kan du massaktivera, -inaktivera och -radera leverantörer i ditt leverantörsregister. I leverantörsregistervyn markerar du de leverantörer du vill massbearbeta och har då möjlighet att via ett klick antingen aktivera, inaktivera eller radera markerade leverantörer.