Fortnox Användarstöd

Tips inför årsskiftet

Här har vi samlat de hjälptexter som kan vara särskilt användbara vid årsskiftet:Checklista - Bokföring

check_mark.png Kontrollera att du har bokat upp årets resultat på ett manuellt verifikat 

check_mark.png Skapa nytt räkenskapsår, om du inte valt att det automatiskt skapas. Välj den kontoplan du vill ha samt bokföringsmetod

check_mark.png Välj Förvalt räkenskapsår, som du kommer till automatiskt när du loggar in. 

check_mark.png Lås perioden när allt är klart och perioden ska stängas, du kan antingen välja att låsa det här manuellt eller per automatik via dina inställningar

check_mark.png Överför balanserna om de inte stämmer. Detta kan göras under Register - Kontoplan, alternativt tar du ut en Balansrapport.

check_mark.pngKontrollera att du inte har några differenser i viktiga rapporter inför bokslutet, som exempelvis reskontra/bokföringen, balans/resultatrapport. Här finns diverse felsökningsguider som kan underlätta för dig om du upptäcker en differens: Hjälp till felsökning - Bokföring

Nu ska all information vara korrekt och du kan börja arbeta i ditt nya år.


check_mark.png Vid Kontantmetoden behöver man följa ovanstående steg samt årsomföra leverantörs- och kundfakturor


Vill du veta mer om bokslut och årsredovisning, kan du läsa mer i Så gör du bokslut och årsredovisning (steg-för-steg) i Fortnox Företagsguide.Checklista - Fakturering

check_mark.png Har du utfört rot- eller rutarbete i slutet av året? Då finns det en del saker du bör tänka på för att din begäran om utbetalning ska bli rätt.
* De som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av året måste tänka på vilken sida av årsskiftet arbetet betalas.
* Du och köparen måste också tänka på när arbetet utförs.

* Rapportera rot/rut till Skatteverket i tid. Läs mer om hur man hanterar husarbete i Fortnox här: Skapa husfaktura - rot & rut

Läs mer på Skatteverkets hemsida.
Checklista - Lager

check_mark.png Genomför en inventering av ditt Lager inför det nya året.


 

Checklista - Lön

Att göra

check_mark.png Avsluta lönekörningar för 2020
Alla lönebesked som betalas ut 2020 behöver vara utbetalda, ni måste ha skapat och lämnat in arbetsgivardeklaration och bokfört detta.

check_mark.png Skapa nytt löneår
Du behöver skapa ett nytt löneår i ditt löneprogram. Detta för att du ska kunna betala ut lön till dina anställda för år 2021. När löneåret är skapat kan du kontrollera att löneperioderna är korrekta inför utbetalningarna under 2021, det gör du under Inställningar - Lön - Löneperioder.

check_mark.png FOS-förfrågan
Har du skickat in en FOS-förfrågan (tidigare kallat CSR) till Skatteverket och fått svar är det dags att läsa in dem nu. Se till att allt för löneår 2020 är klart innan de läses in. Tänk också på att detta måste göras innan du skapar första löneutbetalningen för 2021.

check_mark.png Bilförmån
Bilförmånens värde bygger på schablonvärden från Skatteverket. Inför året 2021 behöver du därför se över så att förmånsvärdet stämmer.

check_mark.png Skapa januarilönen för 2021
När ovan punkter är gjorda är det dags att göra i ordning årets första lönebesked för 2021. Normalt lämnas reseräkningar för gjorda tjänsteresor i efterskott, vilket kan innebära att reseräkningar för resor under december betalas ut i januari året därpå. Skulle de skattefria beloppen för traktamenten och bilersättning ändras mellan åren, är det det belopp som gäller för det år då resan genomfördes som ska betalas ut. Detsamma gäller exempelvis OB-tillägg.

check_mark.png Skapa semesterberedning och ta ut semesterskuldlistan (gör årsavslut)
Har du semesterår enligt kalenderår (januari-december) är det dags att göra ett semesterårsavslut. Tänk på att alla avvikelser som t.ex. semesteruttag, tjänstledighet eller annat som påverkar semesteråret finns registrerat i ditt löneprogram innan du gör ett semesterårsavslut.

 

Att rapportera

check_mark.png Rapportera till Fora
Fora administrerar vissa kollektivavtalade försäkringar. På Foras hemsida rapporteras både slutliga löner för föregående år och preliminära löner för innevarande år. Uppgifterna kan lämnas in från och med 2 januari till och med 31 januari 2021.

check_mark.png Ta ut semesterskuldlista för 2020
Har du ett bokslutsår som sträcker sig t.o.m 2020-12-31 bör du ta ut en semesterskuldlista per 2020-12-31 för de anställda i ditt företag, till bokslutet.

 

check_mark.png Lönekollen 2020 - Aktuella procentsatser och belopp för 2020
Här finner du en sammanställning över alla procentsatser och belopp som gäller för 2020.
(Vi kommer att uppdatera med aktuella siffror för 2021 så snart de finns tillgängliga.)