Hantera betalningar med Handelsbanken enligt SEPA

Följ

Bakgrund
SEPA är en förkortning för Single Euro Payments Area och är ett gemensamt betalningsområde i Europa med valutan Euro (EUR). Det är ett initiativ som medför lagkrav från EU med målet att förenkla för privatpersoner, företag och myndigheter att göra affärer och skicka betalningar inom EU och EES.

Ett nytt filformat kommer på sikt att ersätta tidigare filformat inom Europa. Olika banker kommer att hantera övergången till SEPA på olika sätt. Det nya filformatet följer ISO-standarden ISO20022/XML. För dig som kund innebär det ett nytt filformat mellan Fortnox och Handelsbanken som hanterar inrikes- och utlandsbetalningar för att skicka betalningar och att ta emot återrapportering av utbetalningar, inbetalningar och kontoutdrag för kontoavstämning.

Hur fungerar det i Fortnox?
Från och med den 15e juni kommer alla filer som skapas i Fortnox för dig som har valt Handelsbanken som bank vara i ISO20022-format och du kommer då automatiskt få återrapporteringen i det formatet. Om du har automatisk filöverföring påslagen och har ett avtal med Handelsbanken för bankintegration med Fortnox kommer du dessförinnan att konverteras till ISO20022, utan att du behöver göra någonting. För att upprätta en korrekt ISO20022 fil behöver du under Inställningar- Bankinställningar - lägga in ditt IBAN samt BIC, då det numera är IBAN som är identifiering av bankkontot. Om du har flera bankkonton uppsatta i avtalet med Handelsbanken kommer du få välja mellan dessa IBAN i en rullgardinsmeny. För att ändra eller avsluta ett konto använder du länken till banken.
Obs! Väljer du att hantera och ladda upp dina filer till Handelsbanken manuellt kommer det fortfarande att vara LB-filer.

Få in kontoutdraget i stäm-av-konto automatiskt
Nu kan du få kontoutdraget i stäm-av-konto automatiskt. Gå till bankinställningarna och slå om kontoavstämning till automatiskt så får du in banktransaktionerna inkrementellt varje gång det skett något på banken.

Skapa betalfil
När du kontrollerat bankinställningarna går du till fliken Leverantörsfakturor och markerar de fakturor du vill skicka iväg för betalning. Klickar du på filtret Obetalda sorteras listan så att endast de obetalda fakturorna visas. Klicka sedan på knappen Betalfil nere till höger.

Du kommer då till nedanstående vy. När du har Handelsbanken som vald bank kommer det finnas knappen Skapa / Skicka ISO20022-FIL.

Filer som skapas laddar du sedan upp på banken via internetbanken för Handelsbanken medan filer som skickas endast behöver godkännas där.

Gör du detta manuellt så behöver du välja alternativet Credit Transfer (inkl. SEPA) [pain001]. Första gången som filen ska laddas upp behöver filtypen testas. Vilket finns under Administrera.

Kreditfakturor
I det nya filformatet inskränks möjligheterna gällande kredithantering. För betalningar i EUR finns ej längre möjlighet att skicka kreditfakturor. Det är dock möjligt att skicka EN kreditfaktura per leverantör i annan valuta än Euro om det finns en debetfaktura på ett högre belopp till samma leverantör. Bevakning av kreditar försvinner helt, oavsett valuta.

Krav på adress
För att motverka penningtvätt behöver man fylla i adress till mottagaren på betalningen på alla cross-boarder betalningar, dvs. de betalningar som inte är inom Sverige (BG, PG och överföringar).

Göra överföringar till leverantörens konto
Lägg in kontouppgifter på leverantören så kan du göra vanliga överföringar, detta är det allra billigaste och snabbaste sättet att skicka inrikesbetalningar. Du anger bara clearingnr och kontonr så kommer banken om möjligt använda denna kontoinformation och göra en överföring istället.

Delade kostnader
Vi introducerar nu avgiftskod Delade kostnader på leverantören. För en utlandsbetalning kan du nu styra om du själv vill ta eventuella transaktionskostnader, om mottagaren skall behöva betala dem eller om ni vill dela dem vilket brukar vara det förmånligaste alternativet.

Utlandsbetalningar i SEK
Nu blir det också möjligt att göra utlandsbetalningar i SEK till utländska leverantörer. Detta gör du genom att välja en landskod på leverantören som inte är SE eller blank. Sedan skapar du en leverantörsfaktura som är i SEK, vilken hanteras som en utlandsbetalning i SEK.

För att läsa mer om den automatiska integrationen med Handelsbanken, klicka här.