Kom igång med fakturabelåning

Följ

Fakturabelåning med Fortnox Finans är ett enkelt sätt att förbättra sitt företags likviditet och slippa vänta på att kunderna betalar för att få pengarna på kontot. Det enda som egentligen skiljer sig mellan de övriga tjänsterna hos Fortnox Finans är att välja en annan tjänst när du skickar fakturan eller fakturorna till Fortnox Finans. Enklare kan det inte bli!

Kom igång
För att komma igång med Fakturabelåning via Fortnox Finans behöver Fortnox Finans vara aktiverat i Fortnox samt att man har ansökt för Fakturabelåning via Fortnox Finans.
Du kan ansöka antingen via inställningarna Fortnox Finans - Factoring eller via Skicka via Fortnox Finans dialogen.

Ovanför din fakturalista, uppe till höger, finner du Skicka via Fortnox Finans, via den dialogen kan du ansöka om fakturaköp via Fortnox Finans.

Om du mot förmodan inte skulle finna ansökningsmöjligheterna via dessa två vägar kan det bero på att Fortnox Finans inte är aktiverat ännu eller att möjligheten till fakturaköp inte har aktiverats. Om du har önskemål att komma igång fortare kan du höra av dig till Finans@Fortnox.se.

Skicka till Fortnox Finans
När fakturabelåning är aktiverat så kommer det att synas i dina inställningar. I inställningarna ser du även den beviljad kreditgräns samt att du har möjlighet att ställa in hur du vill att fakturorna ska hanteras om finansieringen av fakturan blir nekad.

När du ska skicka din första faktura till Fortnox Finans för Fakturabelåning så börjar du med attskapa din faktura. Klicka på den orangea knappen Skapa ny som du finner längst uppe till höger.

Därefter väljer du din kund som du ska fakturera och lägg in fakturadatum och vilka artiklar som du ska fakturera. Du använder samma betalningsvillkor som vanligt. När det gäller denna tjänst måste du ha personnummer eller organisationsnummer på kunden för att fakturabelåning ska vara möjlig.

När du har skapat din faktura så klickar du på “Skicka via Fortnox Finans” som du finner längst ner till höger på din fakturalista, eller längst ner till höger inne på själva fakturan.

Du får ett meddelande längst ner i programmet när du har skickat din faktura för Fakturabelåning till Fortnox Finans. Tänk på att det kan ta extra tid för fakturan att bli godkänd för att systemet ska avgöra om fakturan är Ok att finansieras eller inte. Du får också en summering på den/de fakturor som du har skickat till Fortnox Finans.

Du kan belåna hur många fakturor du vill men bara nyttja upp till överenskommen kreditgräns.

Regress

Om du använder dig av tjänsten fakturabelåning varnar vi om någon av dom belånade fakturor närmar sig regress. Regress sker när fakturan är så gammal att vi anser att den inte längre är belåningsbar och då kräver vi tillbaka det utlånade beloppet som är kvar. Ett tips för att undvika en potentiell övertrassering orsakad av regress är här att skicka nya fakturor via Fortnox Finans för att möta upp skulden.

Övertrassering

Om du använder fakturabelåning varnar vi om din fakturabelåning för närvarande är övertrasserad och med vilket belopp. För att undvika ytterligare avgifter måste klienten snarast skicka nya fakturor för att möta upp övertrasseringen.

Status hos Fortnox Finans

När du har skickat en faktura via Fortnox Finans ser du detta i din fakturalista genom att fakturanfår en markering i form av en klubba.

För att följa fakturan och se mer information om händelser hos Fortnox Finans för den aktuella fakturan kan du välja att klicka på ikonen för att få upp en tidslinje och mer information rörande fakturan.

När fakturan är belånad kommer du att se en ny händelse på tidslinjen som indikerar regressdatumet.

Kontoutdrag

I Fortnox Fakturering när du har Fortnox Finans aktiverat har du en egen separat flik som heter just Fortnox Finans. Där finner du bland annat fliken Kontoutdrag. På denna sida kan du följa alla transaktioner och de verifikat och underlag som Fortnox Finans skapat.

När du använder tjänsten fakturabelåning finns det ett separat konto för detta. Ett belåningskonto som visar hur belåningsgrunden förändras. Vi varnar om din fakturabelåning för närvarande är övertrasserad och med vilket belopp. För att undvika ytterligare avgifter måste du snarast skicka nya fakturor för att möta upp övertrasseringen.

Begreppsförklaring
Fakturabelåning – det är en typ av factoring där en eller alla fakturor används som säkerhet till ett lån från ett finansbolag eller bank. Om gäldenären inte kan betala inom avtalad kredittid så krävs lånet tillbaka från företaget som belånade fakturan.