Skillnad mellan bevakning och betalningsföreläggande

Följ

Bakgrund
När en faktura har förfallit och Nox Finans har skickat ut påminnelse och inkassokrav men fakturan fortfarande inte är slutbetald utför Fortnox en kreditkontroll av din kund.
Kreditkontrollen sker automatisk via standardiserade kreditmallar hos våra partner för kreditupplysningar och vi får endast tillbaka förslaget.
Resultatet av kreditupplysningen är ett förslag som skickas via e-post till dig hur du skall gå vidare med ärendet. Du har fem dagar på dig att återkomma till oss om du vill ändra vårt förslag till något av de andra alternativen, annars lägger sig fakturan automatiskt på långtidsbevakning.
Nedan beskriver vi skillnaden mellan de olika förslagen.

Återkallelse
Återkallelse innebär att vi inte ser någon möjlighet att med rimliga insatser få betalt av din kund, vi föreslår därför att du återkallar fakturorna och skriver bort ärendet som en kundförlust. Återkallelsen kan också användas om något blivit fel när du skapat fakturan.

Betalningsföreläggande
Innebär att vi som ombud åt dig skickar in din fordran på din kund till Kronofogden för att ansöka om betalningsföreläggande. Ansökan om betalningsföreläggande innebär att du tillfälligt får stå för en kostnad på 680 kronor exklusive moms, när din kund slutbetalar sin faktura inklusive avgifterna till Kronofogden betalar vi tillbaka avgiften till dig.
Om du återkallar en fordran som har gått vidare till ansökan om betalningsföreläggande får du inte tillbaka avgiften för Kronofogden och Nox Finans fakturerar dig för påminnelse och räntekostnader som är kopplade till fakturorna.

Efterbevakning
Innebär att Nox Finans efterbevakar din fordran. Detta beror oftast på att vi bedömer att vi för tillfället inte kommer via Kronofogden få betalt för din fordran och att det därför inte just nu värt risken att skicka in ärendet till Kronofogden.
Nox Finans efterbevakar istället fakturan och gör kontinuerligt nya kreditbedömningar, skickar ut preskriptionsavbrytande brev samt kan skickar din fordran till Kronofogden.
Nox Finans tar risken för alla kostnader för fordan samt kostnader mot Kronofogden. Nox Finans får 20% av kapitalbeloppet + avgifter och räntor i provision på de belopp som vi lyckas driva in från din kund. Bevakning kan ske under lång tid.
Om du återkallar en fordran som har gått vidare till bevakning blir du fakturerad av Nox Finans för 20% av kapitalbeloppet + avgifter och räntor.