Nya momsregler 2017

Följ

Från och med den 1/1 2017 började nya regler för moms att gälla. För att du ska få momsen rätt i ditt program och att din momsrapport blir rätt kan du behöva göra ett par förändringar i ditt program.

Konteringsmallar och automatkonteringar
Om du har byggt egna konteringsmallar eller har automatkonteringar som påverkas av de nya reglerna behöver du komma igång att ändra i dem så att de stämmer. För att ändra dem klickar du på Inställningar och väljer Bokföring och öppnar upp blocket Konteringsmallar alternativt Automatkonteringar.

När du klickat dig in på antingen Konteringsmallar eller Automatkonteringar väljer du i din lista över Konteringsmallar eller Automatkonteringar och kontrollerar dem och ändrar de du behöver ändra. Glöm ej att klicka på Spara efter du gjort eventuella ändringar.

Försäljning av artiklar eller tjänster
Om du säljer artiklar eller tjänster som påverkas av de nya momsreglerna behöver du ändra försäljningskontot på dina berörda artiklar i ditt artikelregister. Det är försäljningskontot som i sin tur styr momsen så att det blir rätt moms på fakturan och rätt på momsrapporten i slutändan.

Artiklar och tjänster som påverkas av de nya momsreglerna är till exempel biobiljetter eller utförda reparationer på cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

För att läsa mer om de nya reglerna för moms, klicka här.